tisdag 24 april 2018

Cadiz – Ilha Cuatra - Alvor - Lagos, 2018-04-21 - 24

Det blev ytterligare två dagar i Cadiz med mycket hårda vindar, en del regn samt fin brun sand, som tycks komma från andra sidan hamnen. Det var samma sak när jag låg här 2016.

Fiskmarknad i Cadiz
Söndag 22 april och jag är på väg mot en ankringsplats på Algarvekusten innanför ön Ilha Cuatra. Där försökte jag ankra även 2016 men fick ge upp eftersom det gamla ankarspelet strejkade. Dagen började med gråväder, svaga akterliga vindar och motorgång. Till en början siktade jag på marinan i Vila Real de Santo Antonio, som ligger en bit upp på portugisiska sidan av gränsfloden Rio Guadiana. Eftersom jag inte tänkte stanna där mer än en natt blir det onödigt arbete med fendrar, förtöjningar, elanslutning, betalning av hamnavgift, deposition för inpassagekort osv.
Svärdfisk
Nu, klockan två, har solen börjat titta fram och temperaturen har stigit till 20 grader. Både fock och stor är satta och motorn är också igång. Det är 52 nm kvar och jag vill komma fram när det fortfarande är ljust. Farten ligger på lite över 7 knop och ETA är ca 20:30.
En segelbåt har jag mött på skärande kurs, annars är det tomt inom synhåll.
Vid 4-tiden passerade jag en tidszon och kunde ställa tillbaka klockan en timme. Det var välkommet. Nu blir ankomsten till ankringsplatsen inte så sen. Å andra sidan går solen ner en halvtimme tidigare. Jag hade också sett fram emot afternoon tea kl 4. Skall jag tvingas skjuta fram det? Näää!

Algarvekusten
Kl 20:45 passerade jag piren vid Ilha Cuatra. Sista två timmarna hade jag bra medström, men mörkt hade det ändå hunnit bli innan jag var framme vid ankringsplatsen. Att se ankrade båtar i mörker är näst intill omöjligt. Ankarljusen i masttopparna kan lika gärna vara stjärnor. Jag gissade att några av stjärnorna jag såg var ankrade båtar och lyckades ankra utan att kollidera med dem.

Det är måndag 23 april, klockan är 11:45 och jag startade 08:30. Vädret är soligt men disigt, lufttemperatur 19, vattentemperatur 15, vind VSV ca 4 m/s, dvs kryss om jag väljer att segla. Jag är lat och går för motor.
Ankringsplatsen innanför Ilha Cuatra beskrivs i hamnbedömningarna i lyriska ordalag. Det är svårt att hålla med. Det är som om man skull ankra mitt ute på Kanholmsfjärden, fast betydligt grundare. Runt fjärden är kusten väldigt låglänt och på ön Ilha Cuatra med sandstränder och låg bebyggelse. Norrut syns bakom kusten kulliga berg. Algarvekusten ser trevlig ut, inga höghushotell och något mindre exploaterad än den spanska sydkusten. Många sandstränder och så de typiska gula och rostfärgade Algarveklipporna.

Alvor
Nu siktar jag på en ny ankringsplats, också lyriskt beskriven, som ligger strax öster om Lagos och heter Alvor. Bättre att gå in till Lagos på förmiddagen än på kvällen. Då får man mer hamntid för pengarna. När jag nu äntligen verkar ha reparerat färdigt båten (peppar, peppar, ta i trä) och har ett ankarspel, som fungerar, då är jag på väg hem. Den här säsongen kunde ha blivit en skördetid, men i så fall skulle det ha blivit Grekland och Turkiet och det tar emot. Jag är nog lite leds just nu.

Sandbankar vid Alvor
Vid tretiden gick jag långsamt in mellan pirarna och sedan mellan sandbankarna för att komma till ankringsplatsen Alvor. Det doftade gott av pinjeträd. Två gånger körde jag fast i sanden. Det var lågvatten, så jag hade räknat med att det kunde bli problem. Inga problem att komma loss och till slut kunde jag släppa ankaret på 3 m djup, vilket bör öka med 1,4 m vid högvatten. Precis när jag kom fram började det ösregna, i 5 minuter. När jag avslutat ankringen var jag dyblöt. Det fanns en hel del båtar ankrade och förtöjda vid bojar, dock verkade jag vara den enda gästbåten.

Alvor
Måndag morgon 24 april. Gick 3 nm in till Lagos utan att gå på grund. Här ligger jag nu förtöjd intill en skotsk Hallberg Rassy 352 från 1987. Paret i båten skall segla 800 nm ut till Azorerna. Det blir säkert en fin upplevelse. Vindriktningen lär bli perfekt, halvvind hela vägen. Mot slutet dock svaga vindar när de kommer in i det Azoriska högtryckscentrumet. Innan de kan komma iväg skall dock båten upp på varv, igen. Den skadades när den nyligen sjösattes och ett spant knäcktes.

För egen del, ser vindriktningen inte så bra ut. Vindarna på ostsidan av det Azoriska högtrycket är hårda och nordliga utefter den Portugisiska kusten. Närmaste hamn, Sines, ligger 80 nm från Lagos. Vid kryss blir distansen cirka 50 % längre, dvs 120 nm, och därmed mycket tröttsam. På lördag försöker ett lågtryck pressa sig in mellan Portugal och det Azoriska högtrycket och medför västliga vindar. Där finns en chans att smita norrut.