lördag 26 maj 2018

Nazaré - Figueira da Foz - Porto - Vigo - Camariñas - La Coruña - Biscaya – Camaret sur Mer - Brest - Roscoff, 2018-05-06 - 05-26

6 maj Nazaré – Figueira da Foz

En kort färd, endast 36 nm. Inget speciellt händer. Vid framkomsten blir jag invinkad till en incheckningsponton och får efter registrering flytta till en annan plats. För att komma till toaletter och duschar och marinans kontor är det ca 1 km att gå. Härifrån åkte Tobias och jag 2016 tåg till Coimbra, Portugals gamla huvudstad.

7 maj Figueira da Foz - Porto

Kocken lagar omelett. Foto S-G Svedberg
Solen har börjat tränga igenom dimman, 16 grader i luften, 14 i vattnet, vind nordlig <2 m/s, går för motor norrut mot Porto, 65 nm. Klockan är 10.
Jag hade planerat att starta kl 6 mot Porto. När jag tittade ut låg dimman tät. Vid 9-tiden lättade den och jag gav mig av. När jag gick ut ur hamnen var det rena slalomåkningen mellan fisknäten i en halvtimma.
Dimman kommer och går, mycket påfrestande. Det är inte ett tjockt skikt. Solen skiner igenom. Jag går nära kusten, så risken att kollidera med något stort fartyg är minimal, men små fiskebåtar …. Vid tretiden lättar dimman helt.
Till skilland från Medelhavet finns det här många sjöfåglar, exempelvis sulor och labb. Fritidsbåtar är det mer ont om. Jag möter en katamaran, som i datorn ser ut att segla baklänges. Troligen en felinställning i AIS-systemet. Fiskebåtar finns det gott om, men de ligger längre ut, tack! Det blir faktiskt 3 timmar riktig segling under dagen med en halvvind från VNV.
De närmaste dagarna ser ut att bli ordentligt blåsiga med den ständigt nordliga vindriktningen (Azoriska högtrycket). När man går norrut hoppas man att något lågtryck skall pressa sig in mellan Azoriska högtrycket och Iberiska halvön och släppa lös lite sydliga vindar.
Anlände Porto vid 8-tiden på kvällen 7 maj och blev väl mottagen av 2 marineros.
Stadsdelen, som marinan ligger i, känns som en genuint gammal portugisisk stad. Den har också upptäckts av turisterna, som fyller upp restaurangerna. Även jag åt en god lunch på en av restaurangeran. I övrigt var jag nog rätt passiv, såvitt jag kan minnas.
Jag blev kvar i Porto till den 11 maj, troligen i avvaktan på bättre vindförhållanden.

11 maj Porto - Vigo

Storfallet har gått av. Foto S-G Svedberg
Med skte på Vigo startade jag kl 06:30. Inga hårda vindar, däremot en kraftig dyning. Ett stort containerfartyg på väg in en hamn strax norr om Porto rullade våldsamt från sida till sida. Det var skrämmande att se ett så stort fartyg påverkas så mycket av dyningen. Man förstår att krafterna på de högt staplade containrarna blir mycket stora.
I Vigo, dit jag anlände 17:30 i ruggigt regn, mötte Sten-Göran på kajen. Han skall stötta mig på seglingen över Biscaya.

13 maj Vigo - Camariñas

Ruggig dag på väg mot La Coruña. Foto S-G Svedberg
Efter en vilodag i Vigo, startade Sten-Göran och jag den 13 maj 06:30 mot Camariñas. Det minnesvärda från den här seglingen, bortsett från uselt väder, var att det plötsligt smällde till och storseglet ramlade ner. Storfallet hade gått av. Orsaken är rätt klar. P g a platsbrist i avlastarna har jag rationaliserat bort cunningham (en lina med vilken man spänner mastliket på storseglet nerifrån) och ansett att det går lika bra att spänna mastliket med storfallet. Problemet är att det blir väldigt stora krafter på storfallet. Fallet (dyneema) gick rätt av mitt inne i masten. Hur får man in ett nytt fall i masten?

14 maj Camariñas - La Coruña

På väg mot toppen. Foto S-G Svedberg
Foto S-G Svedberg
Avfärd vid 7-tiden från Camariñas och ankomst La Coruña vid 15-tiden. La Coruña är en fin stad och det finns mycket att se på. Det blev många promenader för Sten-Göran och en del cykelturer för mig. Prio 1 var naturligtvis att montera ett nytt storfall. Ganska snabbt fick jag tag på ett nytt fall, 35 m, pris 2100 kr. Vi bestämde oss för att istället för att försöka släppa ner det nya fallet uppifrån, istället börja med att släppa ner en tunn lina med en tyngd i änden. Detta för att undvika att fallet skulle trassla in sig med övriga 3 linor inne i masten. Således blev jag upphissad i masten av Sten-Göran (tungt jobb, 70 kg, 17 m) och lyckades pilla ner den tunna linan över blocket i masttoppen. Efter diverse komplikationer lyckades vi också få ut linan i mastens nederdel. När vi sedan skulle dra i fallet med den tunna linan var det stopp. Så småningom listade vi ut att den tunna linan måste ha kilat fast sig på sidan av blocket i toppen. Ny resa upp till masttoppen och slutligen var fallet på plats.
Foto S-G Svedberg

19 – 23 maj Biscaya – Camaret sur Mer - Brest

La Coruña. Foto S-G Svedberg
Uppstigning 06:00, frukost, solen går upp vid 7-tiden. 13 grader, vindstilla. Avfärd över Biscaya startar 08:00 efter att vi fyllt två nyinköpta reservdunkar med 30 l diesel. Vi stoppar ner den bärbara VHF:en i grabbagen, som placeras i ett stuvfack nära livflotten. Nödsändaren placerar vi lätt tillgänglig i sittbrunnen. Kaffe med smörgåsar intas ca 08:30. Efter att ha rundat udden 11 nm norr om La Coruña kan vi sätta kursen direkt mot Camaret Sur Mer, söder om Brest, distans 326 nm. Storseglet är hissat, motorn igång. Vinden är nästan rätt emot, ca 7 m/s, vilket stämmer bra med prognosen. Vi rullar ut focken och börjar kryssa, vinden ökar och vi blir tvungna att reva. Det går inte att sträcka upp mastliket! Vad har hänt? Så småningom inser vi att det är tredje revets lina vid masten, som håller emot. Det är bara att släppa lite på revlinan.
La Coruña. Foto S-G Svedberg
12:30 intas lunch, currykyckling med ris. Vi hoppas nu att vinden succesivt skall avta i enlighet med prognosen.
14:00. Vi passerar i höjd med Cap Ortegal. Kryss, vindstyrka ca 12 m/s, 2 rev i storen och revad fock, COG 10 grader, BTW 25 grader. Soligt, 16 grader. Vid 16-tiden te och kakor. Vinden har vridit samt avtagit till 7-8 m/s och vi kan nu hålla kurs rätt mot målet, fart ca 5,5 knop. Lutningen har minskat, vågorna avtagit och det har blivit lite bekvämare ombord. Dags att även slå ut 2:a revet i storen och rulla ut focken.
La Coruña. Foto S-G Svedberg
19:00. Delfinstim runt båten. Mycket uppmuntrande. 19:30 S-G vilar. Vind ONO 7 m/s, fart 5,3 knop, 70 % luftfuktighet. Tillsammans med saltstänk gör detta att båtdynornna inte torkar, utan tvärtom suger åt sig fukt. Vid 8-tiden nytt delfinstim, nu på avstånd. 21:57 går solen ner som planerat.
La Coruña. Foto S-G Svedberg
Söndag 09:00. Det har varit en stjärnklar, kylig natt. Vi har turats om att vila i 3-timmarspass. Med den lutning båten har är det svårt att sova. Några speciella sjökojer, som kan ställas horisontellt finns inte. Det är väldigt obekvämt och kräver mycket energi att röra sig i båten, att laga mat och göra toalettbesök. Vinden har varit väldigt stabil från ONO. Motorn har fått gå några timmar för att ladda batterierna.
La Coruña
Så småningom blir vi tvungna att slå på motorn efter ett dygns segling. Nu blir det lättare att sova. Resterande 1,5 dygn går vi för motor med undantag för segling de sista 20 nm. Sten-Göran ser ytterligare två delfinstim på sina pass. En trött svala landar efter många försök under sprayhooden. Den försvinner men dyker plötsligt upp inne i båten. Vi bäddar ner den i en låda tillsammans med lite vatten och brödsmulor. Efter vila i en natt försvinner den. Ytterligare en liten fågel landar på båten, men stannar inte så länge. Ankomst Camaret sur Mer 21 maj kl 20:30. Nästföljande dag hinner jag med en cykeltur i de vackra omgivningarna, som jag har beskrivit i bloggen i samband med besöket 2016.
La Coruña
Sten-Göran har bokat flyg hem från Paris den 24 maj. Det finns ingen möjlighet att fylla bränsle i Camaret, Tankstationen har blåst sönder i en storm. Närmaste tankställe är Brest. Det underlättar också för Sten-Görans resa till Paris. Således går vi till Brest på morgonen den 23 maj. Sten-Göran tar in på hotell en natt och vi skiljs åt efter en 3-rätterslunch och afternoon tea. Någon rundtur i Brest blir det inte.
Världens äldsta aktiva fyr. La Coruña.


24 maj Brest – Roscoff

Jag startar 05:30 efter en noggrann planering för att få så mycket medström som möjligt. Allt stämmer och jag får medström mellan 1 och 3 knop hela dagen. Det blir också en del segling under förmiddagen, sedan vrider vinden rätt emot och jag går ignom ett område med många bränningar och skär. Då får det bli motor och storsegel. På morgonen på gränsen till dimma, senare soligt men kallt, aldrig över 15 grader. Anländer Roscoff 14:30 och får hjälp med förtöjningen av några andra båtägare.
När jag skriver detta, lördag 26 maj på eftermiddagen, har jag varit två dimmiga, kalla dagar i Roscoff. Hoppas att dimman ger med sig imorgon när det blir frånlandsvind. Då går jag till Perros-Guirec, en kort sträcka på 25 nm. Det blir en bra startpunkt för att någ Jersey.