söndag 10 juli 2016

A Coruña - Camariñas - Muros, 2016-07-06 - 10

Muros
Jag blev kvar i A Coruña även den 6 juli. Båda seglingarna 6 och 7 juli var vindfattiga och började med dimma, som löstes upp av solen på förmiddagen. Dimman beror antagligen på att fuktig luft kyls ner av havet. Vattentemperaturen ligger på ca 14 grader på öppet vatten och ett par grader högre inne i vikarna. Den ena morgonen mötte jag tre båtar på nära håll i dimman. Alla saknade AIS. Det är helt klart obehagligt och kanske måste jag satsa på en radar om jag skall fortsätta att ge mig ut i dimma.

När dimman lättat ser man en kust med mjukt rundade berg (med ungefär samma höjd som Höga Kustens berg), klippiga stränder avbrutna av sandstränder och med små samhällen. Kommer man närmare stränderna, ser man ett kristallklart blågrönt vatten. Det är vackert.
Sandstrand nära Muros

Lufttemperaturen har varit behaglig. Igår var det på gränsen till för varmt, troligen något över 30 grader. Jag var ute och cyklade och det blev svettigt i uppförsbackarna.

Det är inte mycket jag kommer ihåg av Camariñas, den första hamnen. Staden var tråkig. Hamnen var ok, men dåliga toaletter och duschar. Priset var årets lägsta, ca 140 kr. Man behövde inte åka till något speciellt tankställe utan man kunde tanka där man förtöjt. Bekvämt!
... och vindruvorna
Snart är citronerna mogna
Muros
Muros är däremot lättare att komma ihåg. Det är en stad, som klarade av 60- och 70-talens nybyggnadsboom utan att förfulas. De gamla husen från 13- och 14-hundratalen finns kvar.
Fiske är en viktig sysselsättning och på sommaren turism. Det finns många fina sandstränder i omgivningarna. Särskilt många som badar ser man inte, vattentemperaturen var 16 grader igår 9 juli.
Gammal kyrka i Muros
Samma dag, som jag kom till Muros, började tre dagars festligheter, med omkringvandrande orkestrar, uppträdanden, oändligt antal knallskott och i evighet tjutande flyganfallssirener. De två sista aktiviteterna hade jag väldigt svårt att uppskatta.

1 kommentar:

  1. Jättevackra bilder som inbjuder till att resa ned till dessa trakter.
    Hoppas att de andra båtarna utan AIS transponder har radar så att de ser dig i dimman.
    Du får köpa dig en kompressordriven mistlur eller ett kompressorhorn med La Cucaracha för att höras på Atlanten.

    SvaraRadera