söndag 3 september 2017

Sardinien – Menorca – Mallorca - Menorca, 2017-08-03 - 09-03

Större delen den här perioden har det varit mycket varmt och temperaturen har pendlat runt 30-gradersstrecket med en maxnotering på 40 grader. De första dagarna av september har det fallit regn och temperaturen har fallit till 17-19 grader nattetid och 25-28 grader dagtid. Det har också varit högsäsong med många båtar, ont om plats i hamnarna och höga hamnavgifter. När jag har varit tvungen att gå in i hamn har jag i första hand sökt mig till de kommunala hamnarna på Mallorca, som kan bokas via Internet och har rimliga priser, i mitt fall 400 kr/dygn. För att hålla nere utgifterna och kunna bada har jag ankrat så mycket som möjligt. Vindarna har varit envist ostliga och dyningen mycket besvärande. Någon ankring på nordost- och sydostkusterna av Mallorca har därför inte varit möjlig.

3 augusti

Calacetta
Lämnar Cap Malfatano på södra Sardinien och siktar på Carloforte på ön San Pietro längst ner på sydvästsidan av Sardinien, där jag tänker fylla bränsle. Segling och motorgång, mycket varmt, på eftermiddagen officiell temperatur 40 grader. Vindarna svalkar inte längre utan är heta, många desperata bad. Däcket är brännhett. I Carloforte fanns ingen båtmack, dock i Calasetta alldeles i närheten. Jag ankrar för natten i en vik i närheten. Vid halvåttatiden på kvällen kommer jag på att jag kanske skulle gå till en vik på San Pietros västsida och övernatta där. Sträckan till Menorca, dit jag skall gå nästa dag, blir då 7 nm kortare. Sagt och gjort. Precis innan det blir mörkt kommer jag fram till viken och kan ankra tillsammans med 8 andra båtar. På stranden spelar en orkester trevlig musik.

4 augusti

Porto Cristo
Start 06:30 fredag. Solen har precis gått upp. 23 grader, vilket är väldigt lågt med tanke på att det var 40 grader dagen innan. 07:45 är temperaturen 27 grader. Vind ca 5 m/s rakt akterlig. Jag hissar storseglet men låter motorn fortsätta jobba. Farten är ca 6,5 knop och jag bör kunna angöra Menorca vid 12-tiden på lördag, om jag inte väljer långsam segling. För bara storsegel blir farten strax under 4 knop och jag kommer istället fram söndag morgon. Det blir för tröttsamt. I ca 50 nm går det bra att enbart segla eller motorsegla. Vid 14-tiden vrider vinden och blir västlig/rätt emot. Jag blir tvungen att rulla in focken. Den lilla dyning, som finns, har dock samma riktning som båten.

Porto Cristo
Det är varmt, vid halvfemtiden över 30 grader, och fuktigt, nästan 70 % relativ fuktighet. Jag badar vid två tillfällen. Farten är bara en knop när jag badar, men det är svårt att hålla sig fast i badstegen. Jag har knutit en lina runt midjan. Det är nästan 3000 m till botten. Hoppas att det finns några underliga fiskar och däggdjur därnere, som vi ännu inte lyckats utrota.

Det är ganska ödsligt. På morgonen mötte jag en segelbåt och några fiskebåtar. På datorskärmen kan jag se att det finns många fraktfartyg och några passagerarfartyg inte långt bort, men det går inte att se dem. En segelbåt ligger 8 nm bakom mig och går exakt samma kurs. Skulle jag ramla i vattnet är det bara att vänta någon timma.

På väg till Lidl från Porto Cristo
Det har blivit stopp i slangen ut från septitankens tömningspump igen. Jag ägnar 2,5 timmar åt att rensa avloppslangen med mitt tomrör och min flaska med någon form av syra och att koppla in en annan slang till pumpen så att jag kan tömma tanken via en av sittbrunnens självlänsar. Om det lyckas bättre denna gång återstår att se. Troligen är det något fel på ventilen och skrovgenomföringen och båten måste då tas upp.
Motorlanternan har slutat fungera. Troligen sitter felet i kontakten vid mastfoten. Jag vickade lite på kabeln och lyckades få spänning på stiften, som går till mastlanternan. Hoppas det fungerar i natt. Det gjorde det inte.

Angör en ankringsplats, Cala Teulera, utanför Mahon på Menorca, lördag 5 aug kl 13 och de 190 nm tog alltså ca 30 timmar.

5-8 augusti

Pollenca
Jag blir kvar tre dagar på ankringsplatsen utanför Mahon och gör fruktlösa försök att få en plats i någon av de tre marinorna i Mahon och marinorna i de två övriga städerna på Menorca. Det är fullbokat hela augusti. Det blåser hårt någon dag och en båt börjar dragga och kommer så nära mig att jag kan knacka på den med båtshaken för att väcka ägaren. Förgäves och båten driver vidare tills den skonsamt kolliderar med en annan båt. Ägaren kommer nyvaken upp i kalsongerna och börjar att försöka ankra om. Det går inte så bra och båten lämnar viken. Den 7 aug går jag in till båtmacken och tankar och den 8 aug lämnar jag Menorca och går mot Porto Cristo på Mallorca. I september skall jag göra ett nytt försök att komma i land på ön.
Pollenca

8-12 augusti. Porto Cristo

I Porto Cristo finns de berömda drakgrottorna. Tillsammans med familjen har jag besökt dem för många år sedan och hoppar därför över ett nytt besök. Porto Cristo har en naturlig, djup hamn. Här finns båtvarv och och fiskebåtar. Staden är inte enbart beroende av turism. Det är en oglamourös och ganska trevlig stad, dock mycket biltrafik. Invånarantal ca 7500.

365 trappsteg, Pollenca
En dag cyklade jag till Lidl för att fylla på sylt- och kaffeförråden. Lidl ligger i Cala Millor, en badort 10 km norr om Porto Cristo. Varför Lidl frågar de, som normalt handlar på ICA eller COOP. Kaffet i spanska butiker är mycket dyrt och de små syltburkarna innehåller sällan mer än 35 % bär. Lidls sylt innehåller 50 - 60 % bär. Dessutom är det roligare att cykla om jag har ett mål.

I Porto Cristo inhandlade jag också en slang för avloppet från septitanken samt en dyr rostfri kulventil för bordgenomföringen. Nu är jag beredd att byta om jag kommer upp på land och felet finns i den nuvarande kulventilen.

12-15 augusti. Porto Pollenca

Cala de San Vicente
Tillbaka i Porto Pollenca. Här var jag för ett år sedan. Den här gången cyklar jag till Pollenca, som ligger 6 km in i landet, och är, till skillnad från Porto Pollenca, en gammal stad där de flesta byggnader är från 1600- och 1700-talet. Det finns också en kyrka från 1200-talet. En berömd trappa med 365 trappsteg leder upp till ett kapell. Varje år på långfredag har man här en stor parad.

15-19 augusti. Ankringar i Cala de San Vicente, Cala de Calobra, Sant Elm (boj) och Cala Santa Ponsa på Mallorcas nordvästsida och sydvästra udde,

Cala de Calobra
Huvudsakliga aktiviteter: bad, läsning och TV-serier.
Nordvästkusten är verkligen otillgänglig med sina branta bergssidor. Det finns en enda hamn och det är Mallorcas pärla Porto Soller. Huvudorten Soller är också mycket trevlig. Jag besökte Porto Soller i september 2016. Den här gången passerade jag. Hamnen var fullbokad.
Cala de Calobra
Det är ont om ankringsvikar också. Två av de mer kända är Cala de San Vicente och Cala de Calobra, båda med branta bergssidor och kanske någon liten sandstrand.

19-21 augusti. Porto Andratx

På väg mot Andratx
Här har jag också varit tidigare. Den här gången cyklade jag 6 km till huvudorten Andratx. En gångväg till Andratx har markerats, men den duger mer än väl som cykelväg. Den är faktiskt en smal, slingrande, otrafikerad bilväg genom ett vackert landskap. Cykelturen avslutas i Andratx med kaffe och smörgåsar på en trevlig servering.
På väg mot Andratx

Andratx och Porto Andratx
Andratx
21-23 augusti. Ankring vid Playa Del Trench nära Mallorcas sydspets

Felaktig konstruktion?
Sydvästkusten är, åtminstone för mig, mer tilltalande. Den är låglänt, visserligen med branta klippor men det finns också vackra sandstränder, som exempelvvis Playa del Trench väst om Mallorcas sydspets Cabo Salinas.
Playa Del Trench
På södra delen av sydostsidan finns tilltalande djupa ankringsvikar med klippstränder, ofta med begränsat svajutrymme. De får jag besöka när jag passerar nästa gång.Mallorcas södra sydostkust

Mallorcas södra sydostkust

Mallorcas södra sydostkust23-25 augusti. Porto Cristo igen.
25-27 augusti. Porto Pollenca igen.
27-28 augusti. Ankring utanför Pollenca.

28-29 augusti. Alcudia

Två spanjorer
Ove och Malla
I Alcudia träffade jag mina vänner Ove och Malla från Nynäshamn. De hade med sig nya sandaler, reservdelar till min septitankspump, ny svensk flagga, nya klubbflaggor och svenskt kaffe. Stort tack! Vi åt middag tillsammans och meningen var att vi tillsammans skulle åka på en bussutflykt den 29 augusti. När jag tittade på väderleksrapporten på morgonen visade den för första gången på en månad västliga vindar. Jag valde då att avboka utflykten och segla till Menorca. Tyvärr var vindarna väldigt svaga, så det blev motorgång som vanligt.

29 augusti – 1 september. Ciutadella

Ciutadella
Ciutadella har en naturlig hamn, som skär djupt in i landet och därmed är mycket skyddad. Staden är mycket gammal med en historia, som sträcker sig tillbaka till 300-talet, då Kartagerna grundade staden. Moorerna styrde staden i flera århundranden innan den den hamnade under Crown of Aragon. 1558 anföll en turkisk flotta med 140 skepp och 15000 soldater och stannade i 8 dagar. Alla 3452 invånare i staden och de närmaste omgivningarna, som överlevde, togs som slavar till Istanbuls slavmarknad. På 1800-talet restes en obelisk till minne av denna tragiska händelse.
Ciutadella

Katedralen är byggd 1287 och i övrigt finns många byggnader från 1600-talet. Staden är trivsam med en stor park i centrum. Trafiken är måttlig, runt hamnen i stort sett obefintlig, och det finns gott om cykelbanor. För att komma upp från hamnen till centrum är det en del branta backar. Den här staden är, trots backarna, en av mina favoriter. Staden har ca 29000 invånare.

Här besökte jag också akutmottagningen på sjukhuset för min onda axel. Hör och häpna! Väntetiden var 20 minuter innan jag träffade en trevlig läkare. Jag fick inflammationshämmande tabletter och varken besöket eller tabletterna kostade någonting. Dessutom fick jag tid för att träffa en specialist den 5 september. Jag är imponerad!

1-2 september. Ankring i viken Cala Son Saura 7 nm söder om Ciutadella

2-3 september. Mahon

Mahon
Det blev 24 nm fin halvvindssegling, dessutom frånlandsvind, till Mahon, huvudstaden på Menorca, också med ca 29000 invånare. Nu fanns det plats i en av marinorna och det hade hunnit bli lågsäsong. Pris för 2 dagar 710 kr (med engångsavgift för el och vatten) och ytterligare dagar kostar 220 kr/dygn.

Mahon
Mahon
Även Mahon har en skyddad hamn, som ligger i vik. I Wikipedia påstås att det här är en av världens största naturhamnar. Viken skär 5 km in i landet och är upp till 900 m bred. Här går också stora fartyg in. Själva centrum av staden ligger högt över hamnen och att vara båtägare och bosatt i hamnen kräver bra kondition för att ta sig till butikerna uppe i centrum. Restauranger finns det dock gott om utefter hamnpromenaderna.

Mahon
Mahon
Staden har varit en del av Romarriket. Vikingar och araber har härjat här till dess att kalifatet av Cordoba erövrade staden och satte stopp för röveriet år 903. 1287 tog Alfonso III av Aragon över under några hundra år. Ottomanerna anföll 1535 och tog tillfånga 6000 invånare, som blev slavar. I början av 1700-talet erövrade britter och holländare hela Menorca och ön hamnade under Brittisk ledning fram till 1756 då fransmännen tillfälligt tog över under 7 år. Därefter var det dags för britterna igen fram till 1782, Spanien till 1798, därefter britterna igen och slutligen Spanien 1802. Efter 1802 har det varit lugnt fram till Spanska inbördeskriget.

Mahon
Stadens historiska centrum renoverades under slutet av 1900-talet och attraherar många turister. Bortsett från de branta backarna är de gamla delarna av staden trevliga att promenera/cykla i, titta på och kanske sätta sig ner och ta en fika vid de många serveringarna på gågatorna. Jag börjar låta som en turistbroschyr.

Imorgon seglar jag tillbaka till Ciutadella för läkarbesök.

Mahon

Mahon

1 kommentar:

  1. Hej vad roligt att få din uppdatering. Och vilka bilder!!! man blir nostalgisk av att se några ställen man känner igen. Hoppas du få ordning på axeln. Håller tummarna.
    Här regnar och blåser det och är bara 13 C så passa på att njut av värmen

    SvaraRadera