fredag 20 april 2018

Gibraltar - Cadiz, 2018-04-13 - 20

Även fåglar måste vila i hård vind
Det blev 9 dagar i Gibraltar i väntan på att vinden skulle vända från SV till ost. Tre dagar har det regnat, i övrigt soliga, blåsiga och svala dagar. De sista två dagarna var varma, fortfarande dock kyliga nätter. Marinan var bra och billig, 125 kr/dag inkl allt.

På samma brygga som jag låg en mycket liten segelbåt (jag skulle kalla båten en dagseglare) med rumänen Paul, pensionerad sjöman, och hans fru. Paul arbetade hela dagarna med att göra i ordning båten för att ensam kunna segla till Kanarieöarna. Båten hade Paul köpt i Gibraltar och han hade nu varit där i fem månader. På bryggan finns också en svensk i 50-årsåldern, som håller på och totalrenoverar en segelbåt. Han har bott 18 år utomlands. Tillsammans med sin sambo hyr han ett hus i Gibraltar. Sambon har ett bra jobb och står för alla inkomster.

Kl är 09:10 onsdag 18 april och jag slörar för en NO-vind på 11 m/s genom Gibraltarsundet med två rev i storen. Solen skiner och det är 18 grader. Kaffet är drucket och smörgåsarna uppätna. Jag har en medström på ca 0,5 knop och vågorna går också åt rätt håll. Starten gick 07:00 i mörker. Efter att plockat undan fendrar, förtöjningslinor och hissat storseglet var klockan 07:30 och solen steg över horisonten. Enda orosmomentet är att vinden blir för hård. Redan har jag byvindar på över 20 m/s. Strax före Tarifa, den sydvästliga udde, som markerar slutet på Gibraltarsundet, ökar vinden och ligger kontinuerligt över 15 m/s. Dessutom vrider den så jag får vinden tidvis från fel håll. Jag har satt en preventer för att förhindra en ofrivillig gipp, men i den här hårda vinden känns det ändå väldigt nervöst. Hittills har autopiloten styrt, men nu blir jag lite skakis och tar över styrningen. Vågorna ökar snabbt och jag får surfar på över 10 knop. Båten vibrerar. Till slut, vid 10-tiden, kommer jag förbi Tarifa och kan lova upp något mot vinden. Det blir stabilare och vågorna avtar. Medelvinden ligger nu på ca 15 m/s och byvinden upp mot 21 m/s.
Marinan i Cadiz

Resten av dagen fortsätter med hårda akterliga vindar, medelvind ca 14-15 m/s. En surf på 13,5 knop noteras. Jag försöker gå närmare land och när jag äntligen lyckats upptäcker jag flytnät föröver, vilket resulterar i att jag måste gå ut 1,5 nm för att komma förbi. Näten fanns markerade på sjökortet men förra gången jag passerade här gick det bra att segla nära land. När jag kommit på rätt kurs igen är problemet att jag nästan är tvungen att gippa. Någon undanvindsvändning kan det inte bli tal om. Enda sättet är en stagvändning, dvs gå upp mot vinden och fullborda ett fullt varv. Det skulle bli synnerligen blött så jag pinar på och har vinden stundtals 10-20 grader från fel håll. Det fungerar. Naturligtvis har jag satt en preventer. I undanvind innan Cadiz rullar jag in focken. Den fladdrar våldsamt och jag bör nog kolla om några av kolfiberlattorna spruckit igen.

Nu, fredag, ligger jag på en fin plats med fören mot vinden och väl förtöjd. Det blåser kuling med vindbyar över 20 m/s. Igår lyste solen och det var kortbyxeväder, dock kulingvindar. Jag tvättade två tvättar och handlade på Mercadona.

Förra gången jag var i Cadiz blåste det också hårt. I det inlägget finns foton från Cadiz, klicka här.

1 kommentar:

  1. Ja en del tycks kunna segla vart som helst med vilken båt som helst. Riktiga entusiaster! Vi träffade en engelsman på Nya Zeeland som hade hittat en övergiven träbåtar, typ skärgårdskryssare, liggande på land som han rustat upp å tagit sig över Atlanten och Stilla havet ensam OCH utan motor och modern electronic!

    Fin fågel som åkte snålskjuts med dig då! Verkar vara en del tidvatten i Cadiz. Genuan på rullen ser inte ut att vara i bästa skick.. Hoppas din klarade sig bättre!

    24 grader här i Sollentuna idag. Får vi någon varmare dag under 2018? Fortfarande kl. 21 är det hela 20 grader!

    Tragisk nyhet kom tidigare ikväll. Vår superstjärna Tim "Avicci" Bergling har hittats död i Oman. Bara 28 år gammal. Jättenyhet i stora delar av världen. Oklart vad som hänt. Nog inte din favoritmusik..

    SvaraRadera