måndag 4 juni 2018

Roscoff - Ile Tomé - Jersey - Alderney - Cherbourg - Le Havre, 2018-05-27 - 06-04

Alla foton i det här avsnittet är från Alderney. Foton från de andra besöken finns i blogginläggen i denna blogg från 2016 och i bloggen 2015.

27 maj Roscoff – Ile Tomé

Äntligen har dimman gett med sig. En dag med nästan svenskt försommarväder, max 19 grader, växlande molnighet, svaga vindar och en del regnskurar. Det blev en kort dagsetapp, 25 nm, med en del segling. Ankring vid 16-tiden strax norr om Perros-Guirec ost om ön Ile Tomé.

28 maj Ile Tomé - Jersey

Dagens mål var St Helier på Jersey. Ganska snart efter start kl 06:30 kom jag in i dimma. Möte med flera små fiskebåtar. Innan dimman hade tätnat såg jag också en segelbåt i närheten. På korsande kurs dök plötsligt upp två segelbåtar endast nägra båtlängder framför mig. Det var mycket obehagligt. På AIS kunde jag inte se några båtar, vilket var konstigt. Jag kontaktade Sten-Göran och bad honom kolla på MarineTraffic om han kunde se några båtar nära mig. Han kunde se mig och några enstaka båtar, som inte var längre bort än att jag borde se dem. Slutsatsen blev att min AIS-utrustning slutat fungera med avseende på mottagning när jag behövde den som mest! Det är mycket påfrestande att i flera timmar stå och spana ut i dimman.
Några fler båtar såg jag inte i dimman och frampå eftermiddagen löstes dimman upp. När jag kom fram till Jersey började jag med att tanka, skattefritt, pris 8 kr/l. Skillnaden mellan hög- och lågvatten var 8,4 m och bryggorna ligger i en damm, som man endast kommer in i och ut från när vattnet nått en viss nivå. Tidvattennivån var tillräckligt hög för att jag skulle kunna åka in i marinan direkt. Klockan var nu 17:30. Det känns väldigt tryggt att ligga i en sådan här marina.

Det viktigaste var nu att hitta orsaken till att min AIS inte fungerade. Så småningom kom jag fram till att en av anslutningarna till antennen i masttoppen inte hade bra kontakt och jag bytte ut den och AIS fungerade återigen.
Jag fyllde också på olja i motorn och försökte hitta orsaken till ett oljeläckage. Troligen läcker det vid vattenpumpen och anslutningen mellan S-drevet och motorn. När jag plockade upp några burkar från kölsvinet upptäckte jag att det var dieselolja i kölsvinet. Ny felsökning! Resultat: Det verkar ha läckt vid dieseltankens inspektionslucka och tankmätare, troligen när tanken varit full. Jag drog åt skruvarna ytterligare och hoppas att det stoppar läckaget. När jag lyfte på dynorna för att komma åt inspektionsluckan upptäckte jag också att det var vått under en dyna men hittade ingen förklaring. Hoppas att det bara är kondens. Apropå läckage så har det börjat läcka in lite vatten via masthålet. Slut på problemrapporten.

F ö var det dags för stortvätt och att gå och handla mat på Marks & Spencer.
St Helier är en trevlig stad, som jag har skrivit en del om när jag var här både 2015 och 2016.
Jag blev kvar två dagar och tre nätter på Jersey. Vädret var ganska skapligt med normalsvenska sommartemperaturer och sol.

31 maj Jersey – Alderney

Hur jag än studerar strömmarna på den sträcka jag vill segla, Jersey – Cherbourg, kommer jag fram till att det är omöjligt att klara av på en dag. Skulle jag försöka, skulle jag möta en motström på 6 knop efter udden Cap de La Hague. Antingen går jag först till Guernsey eller Alderney. På båda öarna skulle jag kunna ankra på nordsidan. Till slut väljer jag Alderney. Det är längre, men det bör gå med en fart på 8 knop inklusive medströmmen.
Kl 05:30 är det möjligt att lämna marinan. Vädret ät mulet, men med god sikt, temperatur 15 grader, näst intill vindstilla, inga vågor. Motorgång. Till en början blir det som beräknat motström, men efter några timmar vänder det och jag får en medström på 3,5 knop, farten blir således 9,5 knop och medströmmen bör hålla i sig fram till 12-tiden, dock inte lika stark. Att nå Alderney innan strömmen vänder skall inte vara något problem. Vid 9-tiden börjar det regna. Hela himlen är grå. Sikten är dock fortfarande skaplig. Bakom mig har jag en mindre fransk segelbåt, som verkar ha samma mål som jag. Ca 10 nm framför mig ser jag på AIS tre segelbåtar, som tydligen siktar på att runda Cap De La Hague. En av dem har en fart på 12,5 knop, alltså ca 5-6 knop medström. De har 1,5 timme på sig att nå Cherbourg innan strömmen vänder. Tveksamt om det går. 09:45 betydligt sämre sikt, dimma. Temperaturen har sjunkit till 13 grader.
Efter att ha passerat igenom  några obehagliga races vid norra Alderney kunde jag förtöja vid en boj bakom Alderney Harbours pir. Ett 20-tal andra segelbåtar hade gjort samma sak. 20 £ kostade det att förtöja vid bojen.

1 – 2 juni Alderney - Cherbourg

Jag hade planerat att starta kl 05 (brittisk tid), men försov mig och kom inte iväg förrän 05:45. Det visade sig vara utmärkt, medström hela vägen till Cherbourg, 27 nm. Vädret var kallt, 13 grader, vind 7 m/s från SV, grått och disigt med skaplig sikt. Skillnaden mellan dis och dimma är just sikten. I dimma är sikten mindre än 1000 m och i dis mer än 1000 m. På land är sikten i dimma 180 m. Motsvarande engelska uttryck är ”mist” (dis) och fog (dimma). Jag satte segel redan från start och det blev en fin halvvindssegling med farter upp mot 11 knop tack vare medström. Ankomst Cherbourg redan 09:30 (brittisk tid).
Efter att ha landsatt cykeln råkade jag se att bakdäcket var utslitet. Således var det bara att plocka fram ett nytt däck och montera det. Det fanns två i mitt lager.
Jag cyklade till mitt favoritkonditori och handlade en baguette och en äppelbakelse.
På eftermiddagen började det klarna upp och bli riktigt vackert väder. Inte som i Sverige men helt ok.

3 juni Cherbourg – Le Havre

Start 05:30 mot soluppgången 06:01. Vackert väder men kallt, 13 grader, vind 4 m/s från NO, smul sjö (ca 10 cm våghöjd inkl dyning), kurs NO, storsegel och motor. Jag har räknat med lite motström i början till dess att jag passerat udden Cap Levi. Efter uddden kommer jag att få medström i 6 timmar mot målet Le Havre, 70 nm.
Vid halvåttatiden kan jag falla av så mycket att jag kan rulla ut focken. Tyvärr är vinden för svag för att jag skall kunna slå av motorn. Hittills har jag kunnat hålla en fart runt 6 knop över grund, vilket är godkänt. Vid 9-tiden vänder strömmen och ökar sedan successivt under 3 timmar till ca 4 knop och för att sedan avta under 3 timmar innan den återigen vänder. Förhoppningsvis är jag då nästan framme. Kl 08 är udden passerad och jag kan falla av på kursen mot Le Havre, avstånd 57 nm. Sedan starten har jag bara sett en segelbåt. 08:30 kunde jag slå av motorn och fortsätta för segel utan någon större fartminskning. Senare på eftermiddagen vrider vinden till halvvind samtidigt som den ökar till strax under 10 m/s.

När jag är på väg in mot Le Havre och skall börja ta ner seglen upphör plötsligt datorn att skicka styrinformation till autopiloten och meddelar att positionen har förlorats. Både musen, som tillhör datorn och pekskärmsmusen upphör att fungera. Jag blir tvungen att koppla in min reservlösning, plottern. Det går bra, men det är lite jäktigt att hålla reda på alla båtar, ta ner segel och gå ner till navigationsbordet, där plottern finns, för att hålla reda på var jag är och hur jag skall styra.
Det visar sig senare att alla USB-portar på datorn slutat att fungera. Troligen har det att göra med att jag vid ett tillfälle råkade få vatten in i datorn. Samma fel har uppträtt flera gånger, alltid efter att datorn varit igång många timmar, men har då försvunnit efter omstart av datorn, varför jag inte förstått orsaken. Som tur är har jag ett ExpressCard med två USB-portar, som kan utgöra en reservlösning. Efter att ha vilat över natten fungerar USB-portarna på datorn igen.

När jag skriver detta är det måndag 4 juni och jag är kvar i Le Havre och stannar troligen till torsdag när de hårda nordvästliga vindarna skall avta. Vädret har blivit varmare, 25 grader nu, men trist grått med enstaka lättare regn.

2 kommentarer:

  1. Kul med uppdateringen. Helt otroligt att du råkar ut för så mycket strul. Den tekniken, den tekniken, nästan värre än trafikverkets. Full av beundran hur du kommer tillrätta med problemen. Allt vekar ju gå att lösa, det är rätt inställning.

    SvaraRadera
  2. You made some decent factors there. I looked on the web for the problem and found most people will go along with with your website. casino play

    SvaraRadera