söndag 15 maj 2016

Nynäshamn - Öja - Karlskrona - Rendsburg 2016-05-07 - 17

Äntligen har vi kommit iväg efter cirka 2 veckors kämpande med en trasig ankarwinch. Det blev 3 tor-resor till Täby innan den äntligen fungerade. Förutom jag, finns Sten-Göran Svedberg (S-G) ombord. Planen är att han följer med till Holland.

Vi startade 7 maj. Vädret var strålande, varmt och soligt, men ingen vind. Det blev motorgång hela vägen väster om Öland ner till Ölands södra udde, där vi äntligen fick vind och kunde segla över Kalmarsund. För motor gick vi sedan skärgårdsleden in till Karlskrona, där vi kunde förtöja vid lunchtid den 9 maj.

Av olika anledningar blev vi kvar två dagar i Karlskrona.

Den 11 maj lämnade vi Karskrona och 37 timmar senare förtöjde vi i Rendsburg en bit in i Kielkanalen. Där har vi nu legat i tre dagar och troligen blir det ytterligare två dagar i väntan på att den hårda vinden skall lägga sig.

Fler detaljer hittar ni nedan i de kortfattade dagboksanteckningar jag gjort innan bloggen skapats.
Foton får vänta eftersom Internetuppkopplingen är för långsam.

2016-05-07
S-G anlände ca 13. Pangasiusfiléer med handrensade räkor och citronsås. Ett glas vin. Åke Ö hälsade på och vi drack kaffe med karlsbaderlängd. Avfärd ca 15 mot Öja Norrhamn. Hissade segel, revlinor lite fel. Upptäckte att vi glömt att fylla vatten och jag hade glömt min telefon någonstans. Öppnade fel kran när jag skulle tömma septitanken.  Svag vind rätt emot, varmt och sol. Retur till Nynäs tog ca 0,5 timme. Möttes av Malla och Elisabeth. Hittade telefonen i cykelväskan hemma. Ny avfärd, nu med fyllda vattentankar. Ankom Öja vid 19-tiden. Avgift 200 kr inkl el och torrdass. Soppa med smörgås.

2016-05-08
Start 04:00, gryning, lanternor på. S-G sover. Soluppgång, nästan vindstilla, höga slöjmoln. 
Motorgång. Gröt, ägg och smörgås 06:30. S-G vaknar omkring 07 och övertar vakten 08. I dvala en timme. Forsatt svaga vindar SO-O 3 m/s. Provar med segel någon timma. Fart ca 3-4 knop. Därefter motor igen. Lukt av diesel, hittade läckan, men gick inte att täta helt, nya packningar måste till. Läckan en konsekvens av mitt schabbel i höstas då motorn vattenfylldes. Lunch S-Gs Boeuf Bourguignon, delikat tillagad på ekologiskt, mörad Herefordkött från Australien. Vilka utsläpp vid frakten! Svamp, bacon, lök och vin (i grytan) ingick. Därtill ett glas vatten.

2016-05-09
Natten har varit lugn, men vi är ordentligt trötta. Det är svårt att somna på frivakten. S-G har fått tandvärk i en tand, som han tror behöver rotfyllas. Han har fått smärtstillande tabletter ur skeppsapoteket. Vinden, den lilla, som finns, har under natten vänt och är nu nordlig 5-6 m/s. Det är plattläns, så vi går fortfarande för motor. Efter rundningen av Ölands sa udde, bör vi kunna sätta segel och slöra mot Simrishamn, där jag kan få tag på packningar och S-G en tandläkare. Vi behöver också mjölk, bröd och diesel. Det ser ut att bli en vacker, solig dag igen.
Äntligen kunde vi sätta segel vid seglingen över Kalmarsund till farleden in till Karlskrona, som börjar i Torhamn. S-G hade kontaktat tandläkare och fått en tid på em. Jag planerade att försöka få stopp på dieselläckan. Efter att ha fyllt diesel, gick vi till kommunens gästhamn vid motorvägen. Värmen är chockartad, 28 grader i skuggan.
Det gick bra att få tag på brickor för att täta läckaget, däremot blev det inte alls tätt, tvärtom det sprutade ut diesel. Verkstaden, MMG, som sålt brickorna, var väldigt serviceinriktade, skickade en man direkt, som, fixade läckan. Toppen! Det behövdes 2 brickor eftersom skruven tog i botten.
Vi upptäckte också att focken hade monterats felvänt så att UV-skyddet kom på fel sida. Ner och upp med seglet och rulla åt rätt håll.
S-Gs tand blev urborrad och provisoriskt rotfylld. Efter att bedövningen släppt har värken fortsatt och S-G är verkligen inte i form. Han har ingen matlust. Helst vill han stanna en dag till om inte värken ger med sig.
Dagen slutade med att jag tappade en stor del av en tand. Nytt tandläkarbesök imorgon.

2016-05-10
På morgonen flyttade vi båten från morvägshamnen (kommunens gästhamn inne i centrum) till KSSSs trevliga hamn på Dragsö.
Solig och fin dag. På fm besök hos tandläkaren och lagning av tanden för 1800 kr. S-Gs tand kostade 1500 kr.
Lunch på fiskrestaurang på Saltö, stekt strömming. Gott. S-G promenerade i  stan och jag cyklade och köpte kaffebröd och sedan tillbaka till båten för en löprunda och bastu. Bastun hade renoverats sedan jag var där sist. Mycket fin.
S-G har fortfarande ont i tanden och är svullen men Iprentabletterna ger bättre lindring än tidigare.
På kvällen uppgraderade jag programvaran i GPS:en. Trassel, men efter två försök fungerade den igen.

2016-05-11 - 12
Jag startade 04:30. S-G fick sova vidare. Först svag vind och för motor. Efter någon timma tilltagande slörvind från NO. Snabb segling med surfar upp emot 15 knop. Skvalpig sjö och senare stora vågor krävde manuell styrning. Oroande att inte autopiloten klarar detta på ett bra sätt. Kan gårdagens uppdatering ha påverkat. Fram emot em var vi tvungna att ta två rev i storen. Det ville sig inte bättre än att linan till första revet drogs ur bommen. Ett block, som ingick i preventern, som hindra bommen att gippa, var på väg att gå sönder. Jag upptäckte dock felet av en slump och kunde montera två andra block innan något hann hända.
Jobbig natt med passage av den hårt trafikerade farleden mot Kiel. Fram emot morgonen passerade vi Fehmarn och lyckades ta oss in i ett avspärrat skjutområde men avvisades av ett kustbevakningsfartyg. Det blev en lång omväg för att ta oss runt området.
Vid 14-tiden 12 maj anlände vi till kanalslussen i Kiel och lyckades, i motsats till förra året, på ett felfritt sätt kommunicera med slussvakten och tyda signalerna. Efter en timma hade vi passerat slussen och slapp dessutom betala eftersom de vertikala stegarna, infällda i slussväggarna, ansågs för farliga att använda. Vad hade hänt? Antagligen en olycka.
Vi stannade över natten i Rendsburg, som ligger 18 nm in i kanalen. Hela seglingen från Karlskrona till Rendsburg tog 37 timmar och var ca 235 nm lång.
Den hårda vinden och den grova, oroliga sjön gjorde att det i stort sett var omöjligt att sova, så vi har blivit mycket trötta. Vädret har varit kallt men soligt.
Middag med tysk grillkorv.

2016-05-13
Trassel med regionspärr av kreditkort. Hade glömt bort att häva spärren. Till slut fick vi till en Internetförbindelse så att jag kunde logga in på min bank och häva spärren.
Cykeltur i bokskog längs Kielkanalen. Soligt och varmt väder. Försökte äta lunch på restaurang, men de krävde kontanter. Några € hade jag. De räckte till soppa och mineralvatten. Efter att jag återvänt till Rendsburg kunde jag få ut kontanter och kunde köpa färsk sparris, som jag kokade och åt med hollandaisesås. Gott! S-G hade valt en längre cykeltur och missade denna sparrisupplevelse.

2016-05-14
Fortsatt blåsigt på Nordsjön gör att vi stannar minst ett dygn till i Rendsburg. Även i Rendsburg är det blåsigt och kallt med regnskurar.,
Dagens stora aktivitet är att försöka återmontera revlinan, som vi av misstag dragit ur bommen. Det tar oss nästan 5 timmar att genomföra den komplicerade monteringen. Linan går via 2 block inne i bommen, varav ett sitter på en vagn, som är rörlig längs bommens insida. Vi lyckas få in två draglinor m h a en av de långa lattorna, som tillhör storsegelkapellet. Det visar sig så småningom att draglinorna hamnat på fel sida om en vagn, som tillhör bomuthalet och linan har dessutom kilat fast sig i vagnen. Trassel, trassel, men till slut lyckas vi och känner oss ganska nöjda.
Hamnavgiften i Rendsburg är 12 € inkl el. Dusch kostar 0,5 €.

2016-05-15
Blåsigt, kallt, regnskurar och däremellan sol. Jag har sprungit i skogen och jobbat med bloggen S-G skulle cykla till en flyguppvisning, men fick ge upp p g a regnskurar och en dålig cykel.


2016-05-16
Jag ägnade mig åt löpning i bokskogen och S-G cyklade utefter kanalen till en fiskrestaurang, där han åt fisk och drack ett glas vitt vin. Således inga dramatiska händelser. Imorgon startar vi mot Cuxhaven.

5 kommentarer:

 1. Hej,
  Det låter mer som ett Volvo Ocean Race med alla strapatser!
  Rolig att bloggen är igång, den har förgyllt många somrar genom åren.
  Vi har genom dagboksanteckningar och bilder fått besöka många platser som vi aldrig varit till.
  Jag ser även fram emot några korta snuttar från din nya GoPro kamera.
  Vi följer dig dagligen på MarineTraffic och blir genast oroliga när det transpondern inte är på.

  Lyss till vad Carolus sade:
  "Framåt, I gossar blå "

  Hälsningar från John

  SvaraRadera
 2. Fascinerande och spännande blogg!

  SvaraRadera
 3. Hej vad roligt att bloggen kom igång. Började så smått undra. Vilken början på årets segling! Men nu kan det väl bara bli bättre?
  Kämpa på, det brukar löna sig
  B

  SvaraRadera
 4. Hej Jan, ser fram emot att följa dig på bloggen . Verkar bli en intressant och strapatsrik tur.Önskar dig god tur!

  SvaraRadera
 5. Hej Pappa! Vi följer dig med spänning. Du har ju redan råkat ut för mer äventyr än en "vanlig" seglare gör på en hel sommar. Tat lungt och "sitt i båten" :) Förresten. Vi planerar eventuellt att åka ut Nynäshamn om 2 veckor. (Hänger på vädret). Vi hörs närmre innan dess! Kram! / Tobias

  SvaraRadera