torsdag 2 juni 2016

Cherbourg - Jersey - Roscoff, 2016-05-30 - 06-02

Hela sträckan Cherbourg - Jersey lyckades jag få medström, först med vind rätt emot och efter rundningen av Cap de la Hague, slör. Det gick fort, som mest 13 knop, men under flera timmar kontinuerligt över 10 knop, varav ström upp till 6 knop. Hela sträckan, ca 60 nm, var motorn igång och seglen uppe. Vackert väder, men svalt.

Jersey är trivsamt, men biltrafiken är intensiv. En hårt trafikerad väg passerar gästhamnen. Det märks bl a på att båten blev väldigt smutsig. Man ligger i en hamnbassäng, som man kan komma in i när det är högvatten. Här är en länk till beskrivningen av mitt besök förra året. Jag stannade en dag på Jersey. Det var blåsigt, kallt och mulet. Jag tröstade mig med att äta scones med sylt och Extra thick double cream. Fetthalten verkade vara 47,5 %. Konsistensen låg ungfär mittemellan smör och vanlig vispad vispgrädde. Den kunde vispas ytterligare. Jag försökte, men det var tungt. Resultatet var inte särskilt lyckat.

Onsdag 2 juni gick jag ut ur hamnen 05:30 vid högvatten. Här nere går solen upp vid 6-tiden, så 05:30 börjar det precis ljusna. Förberedelserna för avfärden får göras i mörker med pannlampa. Efter att allt är klart äter jag frukost.
Det blev en bra halvvindssegling nästan hela vägen, 80 nm. Vädret kyligt och helmulet. De sista 15 nm dog vinden ut och det blev motorgång. Roscoff är mycket trivsamt, läs här. Idag 3 juni är det också både kyligt, på gränsen till kallt, och helmulet, inget väder, som inspirerar till vare sig promenader eller cykelturer. Jag har ändå cyklat runt i staden i samband med att jag skulle handla.

Imorgon försöker jag nå Camaret. Det lyckades inte förra året.

Jag har försökt filma en del under färden. Igår redigerade jag film för första gången . Det är mycket tidsödande. Största delen av det man filmat är långrandigt och måste klippas bort. Skall det bli bra kvalitet blir filerna väldigt stora och svåra att ladda upp på de långsamma WiFi-förbindelserna i hamnarna. Kvaliteten på filmerna nedan har försämrats i samband med uppladdningen till YouTube.

3 kommentarer:

 1. Suveränt Janne med enkel länk att klicka på för att se filmerna. Ser fram emot nya! Såg att du tydligen inte kom fram direkt t. Camaret fr. Jersey denna gång heller, men det är ju en dag imorgon oxå..

  SvaraRadera
 2. Vad synd att vädret är så dåligt. vi som har så fint kortbyxeväder. Du håller verkligen högt tempo och långa distanser. Vi är glada om vi seglar 20-25 nm per dag.
  Ha de

  SvaraRadera
 3. Otroligt fin kvalitet på filmerna. Malla såg sig själv på film för första gången, härifrån Byxelkrok där vi nu ligger.

  SvaraRadera