söndag 5 juni 2016

Roscoff - L´Aberwrac´H - Loctudy, 2016-06-03 - 05

Filmer hittar ni längre ned i kolumnen till vänster!

Precis som förra året gick det inte att komma längre än till L´Aberwrac´H från Roscoff, eftersom man sedan får kraftig motström. I början var det bra vind och segling, men sedan avtog vinden och blev akterlig. Motor på. Som vanligt en jämngrå, molntäckt himmel och kyligt. Värmare på. Jag kan inte längre komma ihåg när jag såg solen sist. Ni har det bra därhemma.
Redan 11 var jag framme och det blev några km cykling till en matbutik och längs kusten. Det finns många fina vita sandstränder. Mellan sandstränderna klippor och underliga stenformationer, ganska vackra.
Det finns seglingsleder, som går in mellan klippöarna, bränningarna och stenarna. Med hjälp av GPS och navigationsprogram går det lätt att följa dessa leder. Skulle GPSn sluta fungera, skulle det bli svårt. Tidvattnet gör att ibland ligger stenarna och klipporna över vattnet, ibland under, så det är väldigt svårt att orientera sig.
Loctudy 5 juni
På kvällen blev jag inbjuden på vin och ost hos ett holländskt par, Monique och Chris. De seglar i en Hanse 371 och skall vara ute och segla i fem månader. Målet är Spanien. Chris är pensionerad, Monique arberar som sjuksköterska och de kommer från Vliessingen.

Igår lördag hade jag tänkt nöja mig med att gå 30 nm till Camaret, men det slutade med att jag gick nästan 80 nm till Loctudy. 05:15 i mörkret på morgonen försökte jag komma på hur jag skulle göra loss utan att skada båtarna framför och bakom mig. Man varnar för starka strömmar inne i hamnen, men enligt mina beräkningar borde det vara slack, alltså ingen ström, eftersom tidvattnet nådde sin högsta nivå 05:26 och sedan vänder. Vattnet såg dock ut att strömma krafigt. Som tur var hade en man i båten framför vaknat och kom upp och frågade om jag ville ha hjälp. Det ville jag och samtidigt blev det slack och allt gick bra.

Loctudy 5 juni
Med kraftig medström gick det fort, ibland över 10 knop, så jag bestämde mig för att fortsätta och gå förbi den fruktade udden Pointe du Raz, där strömmarna är väldigt starka. Att det skulle bli motström hade jag räknat med. Det blev betydligt mer än mina beräkningar eftersom det tog för lång tid för mig att komma fram till udden. Min fart över grund gick ner till 2 knop och ibland under, alltså en motström på ca 5 knop. Det tog över en timme att komma igenom det värsta och sedan flera timmar innan jag var tillbaka i normal fart. På slutet dök ett gäng delfiner upp och lekte runt fören. Man blir lika glad varje gång man ser dem. Vädret mulet, jämngrått, som vanligt, men med tendenser till att solen skulle kunna bryta igenom och dessutom varmare. Ingen vind, motorgång. För första gången sedan vi startade från Nynäshamn var värmaren inte igång under natten.

Idag söndag har solen börjat titta fram och det är skapligt varmt, faktiskt kortbyxeväder.

Här en länk till förra årets besök i Roscoff och Loctudy.

1 kommentar:

  1. Hej Jan,

    Hoppas du får ☀️-igt i morgon på nationaldagen!

    SvaraRadera