tisdag 28 juni 2016

Hendaye – Zumaia – Bilbao - Santander - Gijon, 2016-06-23 – 28

San Sebastian (ej staden)
Vädret de här dagarna har varit vindfattigt. Några timmar segling har det blivit, men motorn har varit dominerande och det vindfattiga vädret fortsätter. Inget fel på värmen, men tack och lov, inga temperaturer upp mot 40 grader, som jag såg på väderkartan i Rapport. Spanska nordkusten verkar ligga på gränsen mellan två vädersystem.
Pasajes
På väg mot Zumaia, gjorde jag först en gir in i den smala viken vid Pasajes och sedan ytterligare en gir in i bukten utanför San Sebastian, se foton.
Till Zumaia, min första spanska, tillika baskiska hamn, kom jag i tid för att äta en 3-rätters lunch på restaurant (färsk sparris, fisk, cheesecake, kaffe). Av misstag råkade jag beställa en helflaska vin. Pris för allt €10,75, således ca 100 kr! I Zumaia fick jag och nästan hela lokalbefolkningen bevittna sjösättningen av ett lastfartyg inne i floden. Det var nog spännande även för de, som sjösatte. 
Paula var den enda gästbåten i marinan. Hamnkaptenskan (säger man så om en kvinnlig hamnkapten) lärde mig säga adjö på baskiska, "agur". Varje gång jag sedan sagt det, har människorna blivit väldigt glada.
Kusten påminner om Norge och Skottland, branta bergiga stränder, delvis gröna ej skogklädda berg, men också skogklädda och med åkrar. Det finns också sandstränder, som i Zumaia.

Zumaia
Sjösättning i Zumaia
Guggenheimmuséet
Marinan i Bilbao ligger i en förort. Jag kunde räkna in tre andra besökande båtar, två franska och en schweizisk. För att komma in till Bilbao centrum måste man åka tunnelbana. Cykel var tillåten. En ung dam hjälpte mig tillrätta med biljett och lotsade mig ombord på tåget. Bilbao var en verkligt trevlig upplevelse med fina cykelbanor, en mysig gammal stadsdel med vacker bebyggelse, folklivet med musikanter och andra uppträdanden och så naturligtvis Guggenheimmuséet. På mig imponerade den fantastiska byggnaden mest. Jag gick också in och tittade på Andy Warhols, Picassos med fleras konstverk. En behövlig kulturell injektion i en annars ganska teknisk tillvaro med naturupplevelser och små mänskliga möten! Lunchen intog jag i form av tacos i Riberas saluhall, som skall vara Europas största inomhusmarknad. Det har jag svårt att tro, men maten var väldigt god och speciell. Något jag aldrig tidigare har smakat.
Guggenheimmuséet
Guggenheimmuséet
Efter återkomsten till båten bytte jag olja i motorn. Det tycker jag inte om, men allt kan inte vara roligt.
Idag såg jag två delfiner, som inte var intresserade av att leka kring båten utan snabbt försvann akteröver. 
Riberas saluhall t v
Santander ser inte så kul ut. staden brann ner på 40-talet och sedan byggde man stora bamsiga lamellhus, ser ut som i Belgien. Marinan ligger långt utanför stan i ett trist område, granne med flygplatsen. Här återsåg jag också svenska OE32:an Blåsut.


När jag avslutar det här inlägget befinner jag mig i Gijon. Under färden hit, mestadels för motor 90 nm, fick jag sällskap av ett 20-tal delfiner under en lång stund. Här finns en film. Gijon är en stor stad med cirka 400000 invånare om man räknar in de närmaste omgivningarna. Det finns en äldre trivsam stadsdel och en nyare med höghus. Staden ligger på en udde, således vackert omgiven av det blågröna havet. På ena sidan finns en lång sandstrand. Gijons historia går ett par tusen år tillbaka. För den intresserade finns här en länk.
Ni vet väl att ni, efter att ha klickat på ett foto, kan trycka på F11, om ni vill se på fotona i helskärmsläge?

Gijon
Gijon, så häller man upp cider
I arkivet, har jag återfunnit en, ej tidigare publicerad film, som handlar om när Paula går ut på Nordsjön till besättningens stora glädje. Se och gläds med besättningen! Klicka här!
Gijon

8 kommentarer:

 1. Underbar reserapport från Spaniens nordkust.
  Jag har bara varit i Bilbao en gång i affärer och skymtade Guggenheimmuseet genom ett taxifönster.
  Kul att du har besökt det.
  Med den här farten är du väl snart i Portugal.

  SvaraRadera
 2. Hej, dessa museer är ngr jag skulle vilja titta närmare på. Förstår att maten är på topp. Du är ju matlagningens mekka. Smakat ngr gofa pinchos ännu? Missa inte detta.
  Såg att du angjorde Gijon på nästa teoretisk tid. Duktigt.navigerat.Verkar vara en stor hamn. Sov gott i natt

  SvaraRadera
 3. Fin delfinfilm! Alltid kul med delfiner. Vad många det var! Verkade lekfulla å var det inte med en babydelfin oxå. Tyckte jag såg en mot slutet av filmen. Ja det är sånt där som gör resan värd sitt pris i €€ och besvär! Här hemma fortsätter det med jämmer och eländesbeskrivningar över det brittiska folkets "felaktiga val". Måste vara lite deppigt äv. för spanjorerna som skickades ut ur EM av Italien och nyvalet som tydligen inte heller verkar lösa deras regeringskris. Ja de e mycket nu... Man skulle varit Islänning igår kväll!

  SvaraRadera
 4. Vilka fina bilder på delfinerna! Filmen är ju också helt fantastisk med så många delfiner under så lång tid. Dom tycks gilla Paula och hennes vackra för, eller leker dom "tittut" med dig, eftersom dom byter sida titt som tätt.
  Jag läste historien om Gijon och blev helt gripen av vad staden varit med om.
  Dina övriga bilder över Guggenheimmuseet m.m. inspirerar till att resa ned till dessa trakter.
  Jag kan inte förstå att resebyråer har mängder av resor dit.
  I går kväll hade vi laddat med rose'vin och ostbricka för stt dela med dig via Skype men du var väl som vanligt bjuden ned i skansen på någon båt,eller var du ute och cyklade.
  Skål i efterhand för dig och dina bravader som för tankarna till Magellan, Columbus och Vasco da Gama. Dom var inga ensamseglare vad jag vet och det placerar dig i en egen klass.
  Sköt om dig Jan och var försiktig när du springer omkring på däckert för att filma och ta kort.
  Vi vill gärna se alla dina bilder och filmer när du har kommit hem någon gång.

  SvaraRadera
 5. Mittåt, det skall vara " Jag kan inte förstå att resebyråer INTE har resor dit "

  SvaraRadera
 6. Stort Grattis till att ha uppnått ytterligare ett viktigt delmål på din segling

  SvaraRadera
 7. That old Bilbao moon, I won't forget it soon
  That old Bilbao moon, just like a big balloon
  That old Bilbao moon would rise above the dune
  While Jannes sailing boat rocked with an old-time tune
  We'd sing a song the whole night long and I can still recall
  Those were the greatest (those were the greatest)
  Those were the greatest (those were the greatest)
  Those were the greatest nights of them all
  Helt fantastiskt att följa dig Janne.
  Jag har Europakartboken framme hela tiden.
  Har ej spelat bridge alls däremot onsdag 6/7 spela med Johan.
  Ha det så fortsatt bra. Hälsningar Åke.

  SvaraRadera
 8. Jag håller med dig Åke. Det är verkligen fantastiskt att följa med Janne. Jag tittar också på kartan via satellit på min platta och lär mig en hel del om Franska och spanska Atlantkusten.
  Det skall bli intressant att följa dig vidare till Medehavet, Janne. Din blogg gillar jag. Lycka till i fortsättningen!

  SvaraRadera