onsdag 22 juni 2016

Royan – Arcachon – Hendaye, 2016-06-18 – 22

Fina 2-filiga cykelbanor i Arcachon
Det blev snabb segling i fina halv- och slörvindar mellan Royan och Arcachon, 77 nm. En riktig heldagssegling. Jag såg inte en enda fritidsbåt under dagen, däremot enstaka fiskebåtar. Enligt seglingsanvisningarna skulle man inte angöra kanalen mellan sandbankarna in mot Arcachon tidigare än 1 timme före högvatten och inte i hårda västliga vindar och inte om dyningen var högre än 1 m. För att passa tiden rullade jag in focken. Det räckte inte, utan jag var tvungen att sista timmen ta ner storen och gå sakta för motor. Nog tyckte jag att dyningen var betydligt högre än 1 m, men efter att pratat i telefon med med
Motorbåtslager i Arcachon
hamnen i Arcachon, bestämde jag mig för att gå in. Det kom samtidigt en katamaran, som inte verkade att tveka, så jag följde efter. Det gick bra även om det bröt krafigt över sandbankarna nära farleden. När man väl passerat sandbankarna och Europas största sanddyn, breder stora fjärdar ut sig, där det åker vattenskotrar, segel- och motorbåtar. Det ser ut ungeför som Kanholmsfjärden, dock med lite mer sandstränder. Från de första sandbankarna in till staden är det ca 10 nm.

Arcachon
Gästplatserna i den mycket stora marinan är inte samlade på samma ställe utan ligger ensamt en och en ute på nockarna på de oändligt långa bryggorna, dessutom, i mitt fall, ca 1 km från hamnkontor och toaletter/duschar. Något WiFi, som fungerade ute på bryggorna finns inte.

På söndagen cyklade jag omkring i Arcachon. Den stora

Cykelbanor i trä
sanddynen lämnade jag åt sitt öde. Jag har, tillsammans med familjen, besökt den tidigare. Eftersom jag inte har haft någon Internetåtkomst vet jag ingenting om Arcachons historia. Mitt intryck är att stadens nuvarande bebyggelse har tillkommit under 1900-talet, möjligen sent 1800-tal. Kanske bombades Arcachon på samma sätt som Royan och har återuppbyggts. Staden ser väldigt
Arcachon
prydlig och trevlig ut med vackra byggnader, många bilfria gator och 2-filiga cykelbanor. Hotell finns det gott om. I centrum finns en sedvanlig fransk marknad med massor av delikatesser, som får det att vattnas i munnen. Resultatet blev en grillad kyckling. Utefter stranden finns en vacker hamnpromenad för gående och cyklister, kantad av inbjudande restauranger.

Med stor sannolikhet är Arcachon ett populärt, men dyrt turistmål med sina sandstränder. I övrigt finns det en fiskehamn med uppskattningsvis ett 10-tal professionella fiskebåtar. Intresset för fritidsfiske verkar vara mycket stort att döma av alla små fiskebåtar, som dominerar marinan.

Hendaye
Sträckan mellan Arcachon och Hendaye är den längsta hittills, 85 nm. Tyvärr blåste det väldigt lite och dessutom rätt emot. Att gå för motor så långt är inte roligt, men vad gör man när det inte finns några godtagbara hamnar på närmare håll. Vädret var i alla fall vackert, till en början svalt och med sol bakom en lätt beslöjad himmel och ett lugnt och fridfullt Biscaya. Så småningom blev det ordentligt varmt och jag kunde hoppa ner i Biscayas 19-gradiga vatten, årets första bad. Det kunde ha varit värre.
Hendaye
Jag har nu legat två dagar i Hendaye, en baskisk stad längst ner i sydvästra Frankrike. Gränsen mot Spanien går mitt i floden utanför Hendaye.
Vädret är på topp med värme och klarblå himmel. Solskyddet i sittbrunnen är monterat.
Igår tillbringade jag hela eftermiddagen med att kommunicera med Microsoft om ett problem i datorn och att laga kedjespännaren på cykeln. Båda problemen är nu lösta.
Enligt prognosen för idag skulle det bli 36 grader på eftermiddagen. Riktigt så varmt har det nog inte blivit. Inne i båten är det nu 35 grader.
Fuenterrabia på spanska sidan av floden
Några andra gästande båtar har jag inte sett till. Ägaren till den franska grannbåten är pratsam och erbjöd mig att åka med och handla på Lidl direkt efter min ankomst. Jag tackade nej och har sedan funnit min favoritbutik Carrefour.

5 kommentarer:

 1. Vilken temperatur är det inne i båten när du skall sova.
  När du ändå är i Baskien, köp dig en basker som skydd mot solen.

  SvaraRadera
 2. Har du köpt dig en skrivare, annats kan den finnas på Carrefour?

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Härligt att ha Spanien inom synhåll eller hur? Ser på AIS att du nu är på väg mot spansk hamn. Mot den "Gröna kusten". Ska bli intressant att följa! Måste vara en ganska dramatisk och okänd kuststräcka för de flesta. Säkert fint! 85 M som din hittills längsta sträcka.. Ensam bör tilläggas. Låt mig påminna om Karlskrona - Kiel. Vela feliz! Som spanjorerna säger och äv. de gamla kelterna i Galicien som tydligen äv. har en egen variant av portugisiskan, men det hinner du ju att öva på under resans gång.. Först ska du ta dig ur Baskien å förbi Cantabrien å Asturien. Inte de mest kända områdena för svenska Spanienresenärer.. Om sikten är god ser du säkert "Picos de Europa" med toppar över 2600 m som ligger mellan Santander å Gijón.

  SvaraRadera
 5. Hej, så du tog ingen vilodag i dag.
  Trevlig midsommar! Hoppas du hittar en trevlig restaurang att fira dagen på.

  SvaraRadera