måndag 13 juni 2016

Les Sables D´Olonne - La Rochelle, 2016-06-10 - 13

Jag var punktligt hos tandläkaren kl 09 på fredagen och han lagade snabbt tanden. Pris 400 kr. Det blir billigare och billigare. Nu gäller det att äta försiktigt.

När jag kollade mitt bankkonto upptäckte jag en transaktion i Sables D´Olonne på över 11000 kr eller exakt 1200 €, som jag inte hade gjort. Panik! Hade jag tappat kreditkortet? Nej, det fanns kvar, Via telefon till banken spärrade jag kortet i alla fall. Eftersom transaktionen var preliminär, kunde banken inte göra någon utredning eller ta bort den. Jag måste göra en skriftlig reklamation till banken. Alltså se till att fylla i och skriva ut blanketter, hur då? De flesta båtägare har knappast skrivare i sina båtar. Ett nytt kort kunde skickas till min hemadress, men inte till mig. Det här kan väl inte vara något ovanligt? Banken förutsätter tydligen att alla resenärer kommer att återvända till hemmet efter ett par veckor! Idiotiskt.
Hamnkaptenen  var hjälpsam och försökte utreda om det hade blivit något fel i samband med betalningen av hamnavgiften, men det gav inget.
Cykeltur till polisen, som först inte ville ta emot någon anmälan, men en annan polis dök upp och tog sig ambitiöst an fallet och jag fick en registrerad anmälan i min hand.
Jag cyklade också till macken där jag tankat dagen innan. Den transaktionen fanns nämligen inte registrerad i min bank. Även där var man väldigt hjälpsamma och vi kom fram till att det troligen var min bank, som trasslat till det med just den här transaktionen. Ny kontakt med banken gav inget. Jag gav upp tills vidare.
När jag tittade på transaktionerna dagen därpå hade 1200 €-transaktionen försvunnit och istället hade en korrekt transaktion för tankningen tillkommit! Antiklimax! Resultat: Inget kreditkort längre. Jag får klara mig med ett annat kort.

Jag hann även med att titta på de stora IMOCA 60-båtarna, som ensamseglarna använt på kappseglingen över Atlanten. Det är helt klart att det skall vara en IMOCA 60 i år. Inga problem att skaffa besättning. Det enda, som behövs är sponsorer.

På kvällen var vi fem personer, som var bjudna på drinkar med allehanda tilltugg i en engelsk båt med värdparet Miranda och Edward. Mycket trevligt.

Trots två dubbla GT kvällen innan, kravlade jag mig upp 04:30 och kom iväg 06:00. Det blev en snabb halvvindssegling till La Rochelle.

Här har jag nu legat i tre dagar mitt i centrum av gamla staden (länk till förra årets besök).
Vid hamnen finns flera gamla befästningar från 1300- och 1400-talen, som befästningstornen La Chaine och Saint-Nicholas. Bland andra äldre byggnader märks rådhuset från medeltiden och Katedralen, belägen vid Place d'Armes.
Det har varit helg och all biltraik har varit avstängd, bara cyklister och gående. Det vimlar av turister och utefter kajerna ligger restaurangerna tätt. Jag har ätit grillade räkor och druckit vin på en restaurang precis ovanför båten.
Det har också varit karneval och triathlon med både unga och gamla deltagare. Festligt med andra ord! Vädret har varit sisådär, lite regn till och från. Enligt väderleksrapporten blåser det hårt och det skall forsätta någon dag till. Här inne märks ingenting.

8 kommentarer:

 1. Vilken tur! Vad skönt det måste kännas. Vilken mysig stad LaRochel verkar vara. Klarar man 1 vka som turist?
  Ha de gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag tror att ni säkert kan turista här och på öarna utanför i en vecka. Många sevärdheter och många restauranger och säkert bra sådana blir nog fina upplevelser. Hyra cykel är ett måste, La Rochelle är en bra cykelstad med cykelbanor på de flesta gatorna. Så finns ju Fort Boyard med tigrarna också!

   Radera
 2. Jag förstår att den kvinnliga polisen inte kunde motstå din charm. Typiskt det där med med ett preliminärt belopp först. Själva ligger vi inblåsta i Åhus även i morgon.

  SvaraRadera
 3. Bortsett från tand och kortproblem är det inte utan att man blir lite avundsjuk på dig med alla fina upplevelser.
  Sträckan nedanför La Rochelle ser ut som en enda lång sandstrand ända ned till Biarritz, men du hittar väl säkert någon liten hamn som tar emot dig.

  SvaraRadera
 4. Så du flyttade ut till yttre hamnen i fm. Hoppas du inte fått ngt problem?
  Du ser ut att behöva ta hänsyn till en massa omfattande sandbankar på din väg söder ut. Ser spännande ut på kartan.
  Segla lugnt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skall bli stort partaj i den inre hamnen, så alla fick flytta på sig. Jag försöker undvika sandbankarna. Strax är det dags för supper hos Edward och Miranda, som jag träffade i Les Sables D´Olonne. Jag gjorde ett fruktlöst försök att bjuda på drinkar.

   Radera
 5. Vad skönt. Jasså litade de inte på dig som bartender? Då kan du ju bara koppla av. Ser att det ligger en annan SE båt på bryggan. Ha det så trevligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Miranda skrev du. Det heter ju vår båt. Måste springa ner och kolla om hon ligger kvar

   Radera