fredag 17 juni 2016

La Rochelle - Royan, 2016-06-14 - 17

Sista dagen i La Rochelle, onsdag 15 juni, var alla, som låg i hamnen i centrum, tvungna att flytta, eftersom det skulle bli ett stort partaj dagen därpå. Jag flyttade till den stora marinan vid inloppet till La Rochelle. Marinan har 4500 fasta platser och 400 gästplatser.
Där låg också Edward och Miranda, som jag mötte i Les Sables D´Olonne. Jag försökte nu bjuda på drinkar, men de hade redan bjudit gäster på "supper", till vilken jag också blev inbjuden.
Det blev dåligt med sömn på natten, men jag kom iväg 05:30 i alla fall, med målet inställt på Royan, 55 nm. Dåligt med vind, men kraftig dyning, som bröt våldsamt vid sandbankerna in mot Royan, som borde vara ett eldorado för surfare, som gillar tunnlar i brytande vågor.
De sista 3 timmarna ökade vinden successivt till nära 10 m/s, så det blev snabb segling, för snabb, eftersom även strömmen drev på. Att rulla in focken hjälpte inte. Jag hade siktat på att gå in i Royan kl 15 vid högvatten, men kom en halvtimme tidigare, men det gick också bra, men jag var väldigt trött.

Det är sol och regn om vartannat, temperatur ca 20. Först måndag, tisdag i nästa vecka verkar det bli stabilare. Just nu skiner solen och det är varmt.

Tyskarna, som hade befästningar i Royan under andra världskriget, höll ut i det längsta. Till slut bombade de allierade staden till grus, eftersom man trodde att inga civila fanns kvar. Man använde också napalm och 2000 civila omkom, trots att man försökte få ut ett meddelande om att det fanns civila i staden. Meddelandet var på franska och det tog för lång tid att få det översatt och katastrofen var ett faktum. Under 50-talet byggdes staden upp igen och saknar den charm, som äldre franska städer har. Royan är en badort med oändliga sandstränder och här finns många restauranger, kaféer och stora hotell.
Trots mina, inte särskilt positiva, omdömen har jag bliv kvar här i 3 nätter. Kanske har jag gruvat mig för nästa etapp till Arcachon, 75 nm. Arcachon verkar vara något att bita i, försiktigt. Det verkar nästan inte finnas några vindar, dyning eller vågor, som passar för en angöring. Kanske frånlandsvindar? Dessutom är det nästan alltid fullt och då rekommenderas man att gå vidare. Enkelt?! Det verkar som om det enklaste faktiskt är att satsa på att gå direkt till Spanien, 160 nm. Vi får se. Dyningen får vara max 1 m för en angöring och man bör påbörja inseglingen 1 timma före högvatten, ca kl 16. Prognosen är 1,3 m dyning och måttliga vindar, halvvind och slör. Start i medström 05:30.
Här i Royan har jag för andra gången träffat svenska OE32:an Blasut med besättning, Claes och Karin med vuxen son (glömt namnet), också på väg mot södra Spanien.

5 kommentarer:

 1. Oj vad spännande nästa etapp kan bli. Inget för mig att behöva förbereda sig för. Men det går säkert bra med dina nogranna förberedelser. Är det inte skönt att ligga i hamn ngr dagar och ta det lugnt. Håller tummarna att väderprognosen håller.
  Lycka till

  SvaraRadera
 2. Hoppas att det går bra till Arcachon.
  Dit har du även bilat med familjen om jag inte minns fel ?
  Då kan även jogga upp på Dune de Pilat och bli av med överskottsenergi.

  SvaraRadera
 3. Grattis till angöringen. Seglingen ser ut att ha gått enligt plan? Hemma har det nu regnat i 20 tim (45 mm).
  Njut

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du hitrar en bra plats i röran

   Radera
 4. Såg att det gick bra, grattis!

  SvaraRadera