måndag 8 augusti 2016

Inblåst i Cadiz, 2016-08-06 - 08

Nu har jag legat här i Cadiz i 5 dagar. Det är dags att segla vidare, men det blåser för hårt. Här inne i marinan är det bra sjölä, men det har i flera dagar oavbrutet blåst 12 - 17 m/s från öster. Vinden för med sig ett fint damm, som lägger sig överallt. Troligen kommer dammet inte från Sahara utan från stora sandhögar på andra sidan sundet, Den brittiska vädertjänsten Met Office skriver så här idag för området Trafalgar, där jag befinner mig: Gale warning - Issued: 0938 UTC on Monday 8 August 2016, Easterly severe gale force 9 continuing. Force 9 betyder 21 - 24 m/s, allts hård kuling, strax under storm. Med tanke på värmen, ca 32 grader, är det skönt att det fläktar.

Saluhallen i Cadiz
Det är väldigt lugnt i och runt marinan, d v s inga musikfestivaler, fyrverkerier och inga turister. Det är, som jag tidigare skrivit, väldigt få besöksbåtar. I det här vädret anländer inga nya båtar och inga lämnar marinan. En båt försökte gå söderut, men vände och kom tillbaka.
Det mest dramatiska, som har hänt är att jag blev biten av en hund. Jag gick fram till en fastbunden, skällande hund och lät hen lukta på min hand. Därmed trodde jag att hen förnöjt skulle tystna. Icke så. Hen fortsatte att skälla. Då blev jag arg och sa till hen att hålla käften. Det skulle jag inte ha gjort. Hunden bet mig i handen. Eftersom jag tyckte att det var jag, som klantat mig, kontaktade jag inte ägaren. Istället gick jag till båten, desinficerade, lade på ett bandage, läste på Internet och kontaktade min tidigare seglarkamrat, doktor Wennström, som rekommenderade läkarbesök och troligen antibiotikabehandling.
Besöket på en privatklinik kostade 130 €. Det är inte mycket att klaga på med tanke på all den personal, som krävdes under besöket. Först en receptionist, som inte kunde ett ord engelska. Det kunde ingen annan heller. Således inkallades en medicinsk översättare, som assistans vid först läkarbesöket och sedan vid besök hos sköterska och slutligen vid betalning. Jag fick lite skäll av doktorn för att jag inte kontaktat hundägaren och bett om hundens vaccinationshandlingar. Nu vet jag det till nästa gång. Reseförsäkringens självrisk är 1500 kr, så jag slapp göra någon skadeanmälan.

Imorgon skall vinden avta och jag planerar att ge mig av och ta mig igenom Gibraltarsundet. Eventuellt stannar jag i en hamn halvvägs till Gibraltar. Det är ett väderfönster, som är öppet tisdag-onsdag och stängs igen på torsdag, när det återigen börjar blåsa hårt och något slut syns inte. På andra sidan Gibraltar blåser det inte alls, åtminstone inte nära kusten. Det är en del att ta hänsyn till imorgon: stora områden med tonfisknät, overfalls eller races (ström och vind möter varandra och det blir obehagliga branta, brytande vågor) samt strömmen i Gibraltarsundet. För att få medström bör jag vara vid inloppet till sundet vid 15-tiden.

Cadiz
På vägen mot Gibraltar kommer jag att passera Cabo Trafalgar. Jag tror inte att någon tror att sjöslaget vid Trafalgar ägde rum vid Trafalgar square. Nej, det ägde rum vid den här udden 1805 och på ena sidan fanns den brittiska flottan under ledning av amiral Horatio Nelson och den fransk-spanska flottan leddes av amiral Villeneuve. Anledningen till bataljen var Napoleons planer att invadera England. Slaget föregicks av en del vilseledande manövrer, bl a seglade den fransk-spanska flottan till Västindien. Så småningom blev det i alla fall kriga av, där amiral Nelson träffades av två kulor, avled, men ändå vann slaget och blev Storbrittaniens nationalhjälte. 4400 spanjorer och fransmän och 400 engelsmän förlorade livet under slaget. Många blev sårade och en del av dem avled senare.

Utanför Cabo Trafalgar finns ett av de farliga områdena med strömmar och brytande vågor. Jag frågade hamnkaptenen om jag kunde gå innanför det här området. Han avrådde mig bestämt och ansåg att det kan bara seglare med lokalkännedom göra. Det blir alltså en omväg för mig.5 kommentarer:

 1. Har du passerat Gibaltarsund nu? AIS-spåret försvann efter 07:31 igår

  SvaraRadera
 2. Hej Erik! Nej, jag gav upp i Barbato. Det blåste för mycket, tyckte åtminstone jag. Nu är jag istället inblåst i Barbato, som det ser ut, nästan 1 vecka.

  SvaraRadera
 3. Jan, det var trist. Barbato kanske är trevlig. Dock hittar jag inte den på Google maps eller MarineTraffic

  SvaraRadera
 4. Jag pratade med Jan på Skype och då sade han att han är i Barbate !

  SvaraRadera
 5. Aha han har kommit så långt och förbi Cabo Trafalgar

  SvaraRadera