söndag 14 augusti 2016

Inblåst i Barbate, 2016-08-09 - 16Jag syns inte på MarineTraffic eftersom det inte finns några mottagarstationer i närheten, som kan ta emot min position.

Idag 14 juli är det sjätte dagen i Barbate, en stad mitt emellan Cadiz och Gibraltar. Det har blåst ihållande, som mest 21 m/s i byarna, idag som mest 14 m/s. De här uppgifterna avser alltså vinden inne i marinan. På natten avtar vinden.
Så här skriver SMHI: Vid tillfällen med liten molnighet så blåser det mer på dagen än på natten. Det är solen som är orsak till detta. När solen värmer upp markytan, värmer denna i sin tur upp de lägsta luftlagren.
Eftersom varm luft är lättare än kall luft, leder detta till att luften blir mer lättrörlig, vilket visar sig i att marknära luft börjar stiga uppåt och i att vindhastigheten och byigheten ökar. Under natten avkyls markytan genom värmestrålning ut mot världsrymden, och därmed avkyls också de lägre luftlagren (nära marken där vi mäter), med ökande stabilitet och lägre vindhastighet som följd.
Bortsett från vinden är det varmt, soligt och klarblå himmel. Termometern inne i båten visar dagtid 30-32 grader, på natten något svalare. Inte förrän måndag-onsdag väntas vinden avta.

Marinan ligger i ett stort inhägnat område med en mycket stor fiskhamn. Många platser är lediga, både i gästhamnsdelen och i den del där Barbates invånare har sina platser. Enda anledningen till att det kommer in besökande båtar är den ihållande hårda ostliga vinden i Gibraltarsundet.
Det är 2 km in till Barbates centrum. Med motvind och sand, som blåser in i munnen och ögonen kan det bli lite segt att cykla. Sanden knastrar mellan tänderna och är svår att spotta ut. På tillbakavägen går det desto lättare, alltså att cykla. Spanjorerna verkar vara flitiga motionärer. Både här och på andra ställen i Spanien möter jag ständigt gående, springande och cyklande motionärer. De senaste fyra dagarna har jag själv varit ute och sprungit, några dagar längs med stranden utanför Barbate och i "skogen". Det är väldigt sandigt och därmed svårsprunget i terrängen. Just här saknar jag den svenska naturen.

Viktiga näringar i Barbate är fiske, speciellt tonfisk, och badturism. Fisket har en historia, som går tillbaka till Romartiden. Staden har cirka 25000 invånare. Turisterna kommer från Spanien. Utländska turister är ovanliga. Inne i staden finns en lång strand med mycket fin, vit sand. Den blåser med den hårda vinden och samlas i högar på vägarna och strandpromenaden. Varje morgon samlas ett gäng, troligen sommarjobbande skolungdomar, med skottkärror, spadar och sopsäckar för att flytta tillbaka sanden till stranden och för att plocka skräp. Både stranden och Barbates centrum hålls hyggligt prydliga, men i ytterkanterna och på vägarna in mot Barbate ser det förfärligt ut med kringflygande småskräp och även större skräp, exvis delar av TV-apparater. Något liknande har jag inte sett under hela seglingen. Särskilt illa är nedskräpningen i en kuststad eftersom skräpet förr eller senare hamnar i havet.

10 kommentarer:

 1. Hej men vad tråkigt. Förstår att det är frustrerande. Såg på kartan att det är en liten hamnstad m mkt sand Här hemma är det höstlikt. Vi är i stan igen efter ngr dagar på Vätö. Hoppas nu FC stämmer så stt du kan komma vidare.
  Håll ut

  SvaraRadera
 2. Vad är det för typ av båtar du fotat i Barate? Tittar man på flodenmynningen Barbate så finns det ett antal uppdragna på flodstranden

  SvaraRadera
 3. Det är högst troligt gamla tonfiskebåtar, som användes i ett uråldrigt fiskesystem, som kallas almadraba, läs här: http://www.nytimes.com/2015/06/07/world/europe/spanish-tuna-fishing-melds-to-japans-taste-endangering-a-3000-year-old-technique.html?_r=0

  SvaraRadera
 4. Grattis till bedriften att ha seglat själv till Medelhavet. Måste kännas skönt att ha kommit iväg

  SvaraRadera
 5. Ser att du passerat Gibraltar. Äntligen medelhavet!!
  Lite avis e' vi allt.

  Harriet o Kenneth

  SvaraRadera
 6. Grattis till att ha kommit hela vägen till Medelhavet. Låter härligt med ett bad efter båten. Hoppas du hittar en bra plats i Benalmadena som känns som vår "hemmahamn" fast vi bara varit där till fots några gånger.

  SvaraRadera
 7. Grattis, jag saknar ord för dina bedrifter!
  Otroligt, jag tänker bara på Vasco da Gama, Ferdinand Magellan och Crisofer Columbus i detta sammanhang.

  SvaraRadera
 8. Mittåt, Christofer Columbus skall det vara !

  SvaraRadera
 9. Otroligt, fantastiskt bra!!! Grattis!

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera