måndag 26 september 2016

Andratx - Valencia, 2016-09-25 - 26

Andratx
Här kommer några ytterligar kommentarer om Andratx. Andratx är en väldigt prydlig stad. Varje morgon plockar hamnpersonalen bort skräp från strandpromenaden. Behållarna för sopsortering är lättillgänglia, rena och snygga. Jag rekommenderar att Bosse och Eva överväger att förlägga nästa års Mallorcabesök hit om de inte väljer Sóller förståss. Det där jag läst om filmstjärnor och världens elit ställde sig hamnkaptenen helt oförstående inför.
Jag har glömt att tala om att loggen slutade att fungera. Jag plockade ur den och tog bort den vita maskliknande beväxtningen.

Söndag 25 september kl 1030 startade jag mot Valencia, 126 nm, vilket borde ta 21 timmar med ankomst ca 08 på måndag. Loggen fungerade igen, visade dock för lite, om jag jämför med GPS-data, därför kalibrerade jag om den.
Min plan var att försöka passera den nord-sydgående farleden för fartyg innan det blev mörkt. Jag räknade också med att möta färjan mellan Valencia och Palma under natten, Det gällde också att inte komma fram för tidigt i mörker. Vid starten var det klart, vackert och varmt väder, men senare höga moln och slöjor över himlen. Det var tråkigt att lämna Mallorca, en vacker, mestadels grön ö med sandstränder, dramatiska bergsmassiv och trevliga hamnstäder.
Först segling någon timma i svaga halvvindar, sedan motvrid, sedan slör och halvvind igen men avtagande vind. Motor på. Fock inrullad.

Det verkar finnas väldigt lite djur och fåglar i den del av Medelhavet där jag varit hittills, åtminstone är de inte synliga för mig. Det är nu länge sedan jag såg några delfiner. Uppenbarligen finns det fisk i havet, troligen inte så mycket, med tanke på att man ser väldigt få fiskebåtar. I Andratx såg jag dock fyra stora fiskebåtar. Är det något ute på havet, som man tror är en fågel, så är det i regel plastskräp.

Under dagen badade jag två gånger. Jag blir alltid lika förundrad över hur blått vattnet är och varmt, 25 grader.
Fortsatt varmt under natten, den vanliga uniformen var tillräcklig. Två fartyg passerade på korsande kurser, men det var inte nödvändigt att väja. Färjan till Palma gick på en sydligare led och blev inget problem.
Ingen måne, som lyste upp. Den gick ned 16:41. Den kommer att gå upp igen ca 02. Det blev så småningom stjärnklart över mig. I norr våldsam åska med oavbrutet blixtrande i flera timmar, som lyste upp molnen, hotfullt men vackert. Ibland var blixtarna lodräta ner mot vattnet. För att gardera mig, om åskan skulle komma närmare, tog jag ner storseglet. Vindbyarna under åskmoln kan vara våldsamma.
Så småningom kom åskan även till mig. Regnet var måttligt och vindbyarna på upp till 10 m/s. Efter någon timma upphörde åskan och vinden avtog. Jag försökte sova korta stunder. Strax innan det ljusnade fick jag sällskap av en ensam, men glad delfin. Den dök nog upp för att jag klagade ovan på att det var länge sedan jag sett några delfiner. Sista 6 timmarna hade jag sällskap av ett av de stora kryssningsfartygen, Independence of Seas, som körde med reducerad fart för att inte komma fram för tidigt till Valencia. Vi gick in samtidigt. De fick väl hjälp av lots, jag fick klara mig själv.

Fel hamn för Paula
Marinan i Valencia är enorm. Jag körde först fel och hamnade i den hamn, som huserade Americas Cup för några år sedan. Nu låg här istället mycket stora segel- och motorbåtar. Så småningom hamnade jag rätt och kunde tanka och sedan gå igenom den omfattande spanska incheckningsrutinen. Vad gör de med alla uppgifter och alla papper? Hamnavgiften var dock väldigt låg, 160 kr.

Valencia stad har 800000 inv, med kranskommuner 1,6 milj och är därmed den tredje största staden i Spanien efter Madrid och Barcelona. Romarna grundade staden år 138 BC. På 700-talet tog muslimerna över och på 1200-talen en kristen kung. Här finns en länk till Wikipedia.

Efter att ha sovit en stund cyklade jag in mot centrum och passerade genom ett par km långt parkområde med byggnader, som såg ut att ha importerats från någon fjärran galax. Området kallas, fritt översatt, Konst- och vetenskapsstaden. När jag kom fram till centrum, började tröttheten slå till och jag vände tillbaka.
Idag har jag piggnat till och tagit mig in till centrum och de gamla stadsdelarna. Det blev också en dagens 3-rätters lunch och en sangria. Av alla städer jag har cyklat i tillhör Valencia de allra bästa, möjligen slagen av Köpenhamn. De finns 2-filiga cykelstråk i stort sett överallt.
Alla foton utom det första är från Valencia.

4 kommentarer:

 1. Vilken dramatik...nattsegling med blixt och dunder!

  SvaraRadera
 2. Den överresan hade varit något för Eva. Vi insåg att det var en del åska på g när vi klev på planet på söndagskvällen. Jo Mallorca är fantastiskt. Vi inser att vi har mkt kvar att utforska. Tack för tippset, sw delen har vi inte varit på ännu.
  Hoppas du hade bättre väder på den senaste lååånga natt etappen till Torrevieja

  SvaraRadera
 3. Tillbaka till Almerimar, jag såg dig gå i hamn 9:40 i går.
  Jag försökte ringa på Skype senae på dagen.
  Nu blir det väl montage av den nya ankarvinschen med kätting !

  SvaraRadera
 4. Tack för den mycket trevliga bloggläsningen och de vackra bilderna !

  SvaraRadera