torsdag 15 september 2016

Cartagena - Alicante - Isla Espalmador, Balearerna - Porto Sóller, 2016-09-04 - 15

Del av marinan i Cartagena
Sol och värme med temperaturer konstant över 30 grader har fortsatt. På dagtid har det tagit emot att lämna skuggan inne i båten. Idag den 15 september, i Sóller på Mallorca, där jag är nu, har vi fått in svalare luft och det har blivit riktigt behagligt. Det svala vädret väntas fortsätta en vecka till.

Cartagena
Cartagena, hamnpromenaden
Jag blev kvar 4 hela dagar i Cartagena och kom underfund med att det är där jag skall övervintra. Det är en relativt stor stad, 200 000 invånare, och har en hel del sevärdheter och en intressant historia. Strandpromenaden har stora öppna ytor med muséer, vackra konstverk, restauranger och kaféer. Den gamla delen av staden har många gågator och det finns gott om markerade cykelvägar. På Internet tror jag att jag har hittat två bridgeklubbar. Om det stämmer återstår att hitta en partner och övervinna språkproblemet. Jag får en rymlig båtplats där jag kan förtöja längs med en gångbar ponton. Det blir då betydligt lättare att komma på och av båten.
Alltid någon, som vill låna cykeln
Nackdelar finns också. Priset på hamnplatsen är högre än i Almerimar, som var det andra alternativet. Ibland luktade det diesel när jag låg i Cartagena och man sa att det är marinens båtar, som är orsaken. Jag tror nog snarare att lukten kommer från ett stort raffinaderi på östra sidan av Cartagena. Utanför marinan ligger en containerhamn och ett varv med båttrafik, som orsakar svall. Det finns heller ingen vacker sandstrand att titta på.
Den 1 november räknar jag med att återvända till Cartagena och får någon vecka senare besök av vänner. Tillsammans skall vi då titta närmare på staden och jag återkommer då med en rapport.

Marinan och berget Benacantil i Alicante
Utsikt från fästningen Santa Barbara
Den 8 september seglade jag för bra vindar till Alicante. Alicante ligger på Costa Blancakusten, som börjar när kusten böjer av norrut en bit öster om Cartagena. Kusten är låglänt med bergen i bakgrunden. Turistorterna ligger tätt, nästan utan avbrott och det är höghus, som syns från havet. Namnet Costa Blanca kommer från att man anser att sandstränderna är vita. Det är de inte, möjligen gula. Alicante är både badort med en lång sandstrand och en stad med en lång historia. Oändliga strandpromenader finns längs sandstranden och runt den stora marinan. Många av båtarna, som ligger där är enorma monster, men det finns också ganska många pyttesmå båtar i Paulas storlek. Tyvärr går det en väldigt trafikerad motorväg mellan standpromenaden och centrum av staden. Innanför motorvägen ligger en vacker park och innanför den hittar man alla restauranger. Inne i den gamla stadskärnan tillåter man irriterande biltrafik i ett intrikat nät av enkelriktade gator. Positivt är att det finns markerade cykelvägar.
Den 10 september på kvällen lämnade jag Alicante. På dagen hann jag med att åka hiss upp på berget Benacantil, 166 m, för att titta på fästningen Santa Barbara. De äldsta delarna är från 800-talet när muslimerna regerade i Alicante. Läs mer om Alicante här.

Espalmador
Vid 12-tiden påföljande dag kom jag fram till "paradisön" Isla Espalmador, som ligger mellan Formentera och Ibiza. Hela sträckan på 95 nm gick jag för motor p g a ingen vind eller lätt vind rätt emot. Hittills har det varit lätt att segla nattetid. Det har varit väldigt lite trafik och särskilt bra, åtminstone för mig, att nästan inga fiskebåtar synts till. Det har gått bra att ta en tupplur då och då.
Isla Espalmador är ett naturreservat. Bebyggelse saknas och det finns ingen hamn, endast bojar, som kan bokas via Internet. Ön har en fantastisk vit sandstrand och klart blågrönt vatten. Stora katamaraner lastade varje förmiddag av badtrurister. Eftersom jag inte har någon jolle, var jag tvungen att simma in till stranden för att kunna bada. Första gången blev jag lite chockad över att det var så långt, men det gick bra.

Mallorcas nordvästkust
Mallorcas nordvästkust
Port Sóller
Efter en ny nattsegling, den här gången för segel, kom jag fram till Port Sóller på Mallorcas nordvästsida den 13 september mitt på dagen. Både hamnen och själva staden Sóller, som ligger 5 km från hamnen, tillhör Mallorcas absoluta pärlor. Hamnen är en naturhamn omgiven av höga berg och med en vacker sandstrand. Bebyggelsen är låg och klättrar upp för bergssidorna. Det är säkert många av er, som läser detta, som varit här. Omgivningarna kring hamnpromenaden är helt befriad från biltrafik. Ett gammalt spårvagnståg trafikerar sträckan upp till stadscentrum. Där kan man byta till ett annat gammalt tåg och ta sig till Palma. Den nordvästra kusten och landet innanför är väldigt bergig. Till skillnad från den spanska syd- och sydostkusten är bergen trädbevuxna. De här bergen tycker jag är vackra och imponerande.
Branta backar i Sóller
Sóller
Även imorgon blir jag kvar här. På lördag 17 september fortsätter jag till Pollenca, som ligger på Mallorcas nordostsida.

7 kommentarer:

 1. Låter härligt! Inte för inte som Sveriges första flygcharterturister flög till Mallis.. Inte så tokigt här på Järnvägs I Ljusdal heller 😊 , fast naturligtvis inte i närheten av 🌴 ..

  SvaraRadera
 2. Vad du får vara med om Jan ! Skönt att höra att temperaturen blivit behagligare och att du kanske hittar någon spanjorska som kan bli din bridge " bridgepartner " i Cartagena.

  SvaraRadera
 3. Fina bilder! Cartagena står på listan att besöka. Jag försökte hitta en resa dit men hittade ingen så det blev Mallis i stället. Soller var även den fullbokad. Håller med att den är fin, annars har Porto Pollenca varit vår favorit. Mycket att göra, god mat fina bodeaegor och enkelt att ta en buss till Palma. Nu hoppas vi på Colom vilket är ett nytt område. Kul om vi kan ses

  SvaraRadera
 4. Är du i Christopher Columbus födelsestad ?

  SvaraRadera
 5. Fina bilder förresten! Väldigt kul att se! Lycka till på seglingen mot Valencia OCH kom ihåg å NJUUT!

  SvaraRadera
 6. Väntar med spänning på nästa rapport.

  SvaraRadera