måndag 5 september 2016

Almerimar - Almeria - Almerimar - Cartagena, 2016-08-25 - 09-04

Almerimar och växthus
Almerimar
Det är och har varit varmt, mycket varmt. Man vet inte var man skall ta vägen. Lite kläder, mycket vind, skugga, bad och att duscha sig med vattenslangen lindrar. Klockan är nu 9 på kvällen och det är 31 grader inne i båten, ute något svalare.

Alcazaba
Det blev ytterligare ett par dagar i Almerimar. Den 27 seglade jag 20 nm till Almeria och därefter tillbaka till Almerimar den 30 augusti.

Almería
Almería är en stad med ca 200000 invånare och är huvudort i provinsen Almeria, till vilken också Almerimar hör. Det är lätt att förstå.

Alcazaba
I Almería finns ruinerna av en berömd moorisk fästning, Alcazaba of Almería, från 1000-talet. Den är den näst största muslimska fästningen i Andalucien efter Alhambra. Almería var målet för diverse misslyckade kristna korståg och det dröjde ända till 1400-talet innan staden övergick till ett kristet styre. På 1500-talet utsattes staden för krafiga jordbävningar och ständiga attacker av pirater. Bl a Alcazaba och en stor katedral förstördes. Katedralen återuppbyggdes på 1600-talet. Vid den här tiden upptäcktes stora järnmalmsfyndigheter och staden blomstrade. Numera är jordbruk och turism de stora näringarna. Enorma växthus täcker omgivningarna. Spanska sydkusten verkar vara ren öken så det mesa av växtligheten måste konstbevattnas. Det är bara att hoppas att grundvattnet fylls på av nederbörd i de bakomliggande bergen, för härifrån kommer en stor del av våra grönsaker.
Katedralen i Almería

Först passerade jag solkusten, Costa de Sol, med tätt packade turister på vita sandstränder, därefter började, en bit öster om Malaga, växthuskusten. Efter Amerimar och Almeria och fram till Cartagena dominerar branta ogästvänliga berg, få stränder och inga turister. Det finns i stort sett inga hamnar, så det blev nattsegling från Almerimar till Cartagena dit jag kom 02:30 på natten. Det går an när man kan ha kortbyxor och T-shirt hela natten, trots att vinden blåser rätt emot. Det var väldigt lite båttrafik att hålla reda på, så det gick bra att ta några tupplurer.

Det finns olika uppfattningar om vad, som är vackert. Jag skulle nog inte kalla spanska sydkusten för vacker. Det blå vattnet är vackert och klimatet är behagligt och det finns många historiskt intressanta städer.

I Almerimar demonterade jag ankarwinschen och skickade den till den svenska reparatören. Den winschen får jag så småningom försöka sälja. Jag har också beställt en ny kättingwinsch och en bimini. Därför måste jag segla tillbaka till Almerimar i slutet av september.

På väg mot Cartagena

7 kommentarer:

 1. Hej Janne, Ja Cartagena är historisk liksom Barca. Läst flera böcker av Ruiz Zafon.
  Håll ut, enligt Google map, kommer playorna och strandpromenaderna tätare nu

  SvaraRadera
 2. Värmen och solen måste vara tuff. Liksom kusten upp mot Cartagena. Där vill man inte hamna i knipa under hård pålandsvind. Jag följer som vanligt cykeltävlingar och just nu är vi inne på sista veckan av Vuelta España. Dom är nu på väg ner längs Spanska Medelhavskusten. Igår hade dom visst upp mot 40 grader i skuggan. Då kan bara ana hur det är i solen. Inget regn i sikte heller. Mycket öken och karga landskap i Spanien. Otroligt att dom inte har stora problem med färskvatten! Har du fått sponsorer i viktväktarbranschen? "Forskolin ett konstigt knep från 30-talet" Ja det har man ju sett bilder på... I så fall är väl en långsegling ett bra och humanare sätt att bränna fett och gå ner i vikt på?

  SvaraRadera
 3. Ja vilken värme. vi hoppas att värmen trots allt håller i sig ngr veckor till om än inte såååå varmt. Vi har beställt en sistaminuten resa till Mallis. Inte så många resor att välja på. Vi flyger ut den 18:e.
  Ja kämpa på

  SvaraRadera
 4. Pratade med min båtgranne som bott i Torrevieja, han tipsade om att Menorca var bra och billigt för vinterförtöjning. Fast det var rätt länge sedan. Kanske lite isolerat.

  SvaraRadera
 5. Nu har bridgen startat. Spelade med Ulla tisdag 6/9 kom tvåa efter Sten o Gunhild. Vet ej vem jag ska spela med framöver i din frånvaro.

  SvaraRadera
 6. Stackars dig i ökenvärmen. Längre upp på Costadelsol-kusten har dom det ännu varmare där det tydligen är stora skogsbränder. Här fortfarande sensommar med 18-20 grader. Kom hem.

  SvaraRadera
 7. Vi ser fram emot att se dig i Cartagena i början av november med dig som som ciceron.
  Några vändor plump i skansen skall bli roligt !
  Bättre reseledare kan man nog inte få.
  Håll ut tills vi kommer !
  John & Gunilla

  SvaraRadera