tisdag 6 december 2016

Cartagena, 2016-11-14 - 12-06

Elida V
Idag är det tisdag och klockan är 08:30. Det är cirka 15 grader och växlande molnighet. Jag har läst om översvämningarna i Malagaområdet. Det har regnat här också, men några översvämningar har det inte varit. Söndagens barbeque hade väldigt få deltagare pga regn. Förra torsdagen regnade det också och den gemensamma vandringen blev inte av. Regn behövs verkligen i den här torra delen av landet. Annars har det varit fina dagar med skön värme i solen, svalare i skuggan och riktigt kyligt på nätterna, ca 7-8 grader. Värmaren har fått jobba.

Några av mina grannar
Här i marinan ligger det 170 båtar över vintern och ca 20 korttidsliggare. Dessutom finns det många båtar med permanenta platser. Jag gissar att ca hälften av vinterliggarna har besättningar ombord. Det finns 4 svenska båtar, 5 om Elida V (Sailing for Jesus) räknas med. Elida är en 131 fot lång 2-mastad segelbåt byggd i komposit. Läs mer här! Bredvid mig ligger också miljardären och Oracles ägare Larry Ellisons kryssningsfartyg Musashi, pris 130 milj $. En besättning på 23 man putsar och fejar dagarna i ända. Larry är inte ombord. Läs mer här! Häromdagen tömde man septitanken. Det behövdes 4 tankbilar för att genomföra tömningen. Marinan är bemannad dygnet runt. Det finns ett kontor, som är bemannat av tre personer. Den praktiska verksamheten på marinan sköts av en hamnkapten och 3 "marineros". De hjälper till med förtöjningar när båtar kommer och avgår, städar toaletter och duschar och löser tekniska problem. Alla är väldigt hjälpsamma och vänliga.

Mitt hem
Jag har genomfört 4 ordentliga vandringar upp på bergen i utkanterna av Cartagena och småsprungit nerför. Terrängen är brant, stenig och bevuxen av taggiga buskar, så man får hålla sig till stigar och vägar. När man kommit upp på topparna ser man att landskapet innanför, dvs norr om Cartagena är alldeles platt. Jag saknar den nordeuropeiska frodiga naturen. Behållningen här är värmen, havet, fornlämningarna och de gamla städerna.

En av marinans "marineros"
Ankarspelet inklusive kätting är äntligen på plats och jag har provankrat här i hamnen. Det gick bra.

En hel del tid har jag spenderat på att tillsammans med Microsoft lösa problem i datorn. Numera skall all privat information i form av mail, kontakter, anteckningar, kalender, foton och dokument sparas i molnet. I det längsta har jag hållit emot, men nu har jag gett upp. Det finns knappast några mailsystem längre, som är gjorda för att lagra någonting lokalt. Att genomföra den här omställningen har tagit mycket tid.

Ett par dagar har gått åt till att plocka ner seglen, tvätta och laga småskador. Storseglet är monterat igen men focken ligger nerpackad. Kylskåpstermostaten har börjat krångla igen och kylskåpet går går på max hela tiden. Måste åtgärdas. Filterbyten i motorn har jag heller inte gjort än. Istället har jag bytt ut några halogenlampor mot LED-lampor.

Alla böcker, som jag tagit med, både pappersböcker och böcker i e-boksläsaren är nu lästa, och jag skall ladda ner nya. Jag tittar också på en del TV-serier på Netflix och SVT Play. Ja, livet som vinterliggare är ungefär som hemma.

I mitten av december flyger jag hem och stannar över jul och nyår.

6 kommentarer:

 1. Kul att se å läsa! Har spanat in dina båtkompisar där. Verkar vara en riktig långfärdsbåt den där med skonarrigg. Kul båt å Larrys båt går inte av för hackor heller.. Reg. På Cayman Islands. Har Larry skatteplanerat tro? Läste lite i en bok om Putins Ryssland. I Ryssland har dom en platt skatt på end. 13%! Tipsa Larry om du ser honom! Kanske var det därför som den där tjocke franske skådisen Depardieu flyttade dit?? Fast det gäller nog att vara vän med Putin oxå.. Nåväl inget alternativ för oss äv. om det finns hamnar på Krim oxå. Segla på Svarta havet? Nog spännande och ovanligt för västerlänningar att segla där! Se där ett tips!

  SvaraRadera
 2. Roligt att se att du har sysselsättning men inget om bridge? Ja Cartagena är en mkt gammal stad. Verkar vara intresant om man är intrserad av gammal historia. Tyvärr verkar det inte hinna bli någon vinter när du kommer hem. Själv har jag jobbat med nya fonen. Vi börjar nu komma överrens.Nu väntar nya routern på installation.
  Trevlig hemflygning

  SvaraRadera
 3. Hej, har du även bytt ankarfästet i stäven eller är det original? Den verkar så bra med sina två plasthjul, över och under ankaret! Hamnar ankaret aldrig "upp och ned" ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ankardäverten är original och du hittar det hos flera båtaffärer, exvis hos Båtaccenten (http://www.bataccenten.se/artikel.php?kid=639-950&sok=ankardävert&id=14586&sortering=&listmall=1). Normalt gör ankarets tyngdpunkt att det hamnar rätt, om inte får man peta till det.

   Radera
 4. Hej Janne. Kul att följa dig, man blir sugen på att ge sig iväg. Jag försöker samla på mig info för att förbereda mig. Vad kostar det att lägga upp båten i Cartagena?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lennart! Jag ligger i vattnet och det kostar för min båt (11 m) ca 3500 kr/mån. Tillkommer el och vatten ca 500 kr. Marinan bredvid är betydligt billigare. Andra billigare alternativ är Almerimar, La Linea (Gibraltar) och troligen Valencia. Att lägga upp båten i Cartagena är dyrare än att ligga i vattnet pga begränsat med utrymme.

   Radera