söndag 13 november 2016

Almerimar - Cartagena, 2016-10-30 - 11-13

Ove och Malla
Den 30 oktober kom mina Nynäshamnsvänner Ove och Malla på besök från Torremolinos, där de stannar i tre veckor. Vi gjorde några ordentliga promenader i Almerimar och tittade på staden, stränderna, båtarna och varvet. Innan de åkte tillbaka till Torremolinos, åkte vi i deras hyrbil till El Ejido och handlade en skrivare åt mig.

Dave färdigklädd för slipning
Dave
Som planerat kunde lackningen av båten genomföras måndag 31 oktober. Efter att lacken härdat, kunde vi börja montera tillbaka alla beslag på torsdag. Jag fick även hjälp med att plasta i ankarboxen. Dave, som gjorde plastningen, ställde även upp på lördagen och vi lyckades få ankarwinschen på plats. Under helgen flyttade jag tillbaka allt, som jag flyttat till lägenheten. Sjösättningen, som jag ändrat till måndag 7 november, gick bra. Under måndagen vaxade och polerade Dave och John (inte John nedan) från marinan överbyggnad och sittbrunn.
Cheferna Javier och Chris

Miguel
För att få så mycket dagsljus som möjligt planerade jag att starta mot Cartagena 02:30 natten mot tisdag. Väderprognosen visade på vindbyar upp emot 17 m/s på ostkusten men lugnt på sydkusten. Det såg inte bättre ut påföljande dagar, så 02:30 gav jag mig av. Vindprognosen stämde dåligt, det blev vindbyar på 17 m/s på sydkusten och mindre vind på ostkusten. Det blev mycket jobb med att reva, som mest 3 rev, och att släppa ut rev och hissa och reva igen osv. Tidvis var det grov sjö och jag träffades av en "monstervåg", som fyllde sittbrunnen. Själv blev jag genomblöt, trots att jag satt under sprayhooden. Två storsegeltravare blåste sönder och jag fick in vatten genom en av takventilerna, som jag glömt att stänga. Det läckte också in vatten via masten. Det fanns dock ingen anledning att klaga, vindriktningen var bra, det gick fort och solen sken och så småningom var det dags för kortbyxor och T-shirt.

Klar för sjösättning
Efter 16 timmar och 110 nm kunde jag angöra Cartagena 18:45, strax efter solnedgången, och togs emot av John och Gunilla, vänner från Västerås.

Gunilla och John på marknad
Den romerska amphiteatern
Staden Cartagena har ca 200000 invånare, med omgivande förorter cirka 400000. Redan år 227 f. Kr. grundades staden av en Khartagisk ledare och fick då samma namn, som den ursprugliga staden Khartago. Khartagerna besegrades av Romarna i de Puniska krigen och Cartagena hamnade under Roms välde. På 400-talet e. Kr. besegrades Romarna i sin tur av Vandalerna, ett folk, som man tror ursprungligen kom från södra Skandinavien. Muslimerna tog över år 714 e. Kr. och så småningom på 1200-talet blev det kristet styre. På 1700-talet blev Cartagena centrum för den spanska medelhavsflottan och man byggde kraftiga försvarsanläggningar. Under spanska inbördeskriget 1936-1939 var Cartagena den sista republikanska staden, som besegrades av Franco.

John på väg till badet
Cartagena är idag, liksom tidigare, en viktig militär marinbas, med bl a ett stort varv. På den civila marina sidan finns en stor containerhamn och en hamn för mottagning av olja, som förädlas i ett stort oljeraffinaderi. Turismen är viktig och många kryssningsfartyg lägger till här liksom fritidsbåtar i de två stora marinorna.

Cartagenas hamn
I en vecka har jag, tillsammans med John och Gunilla, varit turist i Cartagena. Vi har tittat på marknaden, gamla romerska teatern, varit på ubåts- och marinmuséer, besökt en av Cartagenas fåtal, men mysiga, badstränder (där John badade), provat på att äta frukost, middag och tapas samt vandrat runt i den gamla stadskärnan, helt befriad från biltrafik. I u-båtsmuséet kunde vi titta på en av världens första u-båtar. På kvällarna hade vi en spännande plumpturnering. Idag söndag for John och Gunilla vidare till Alicante.


5 kommentarer:

 1. Hej, vad fin Paula blev. läcker nyans. Du kör hårt men roligt att du fått flera besök mitt i allt renoverande. Ok vad bra att uppsegling gick bra trots oroliga vindar och båttrafik. Såg helkonstigt ut på AISen när kontakten försvann under den mörka perioden med flera stora fartyg i leden ut från Almeira. Sedan syntes du inte på vägen upp men AIS visade andra båtar lite här och där.
  Ha de gott från ett snöigt Vätöo
  B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog inte fritidsbåtar, som syntes. Här i Cartagena syns bara ett fåtal stora båtar. Problemet är nog att det inte finns någon AIS-mottagare i närheten. Ni får lita på mig när jag skriver att jag är i Cartagena.

   Radera
  2. Självklart tror jag på att du är där. Men frågan är om du seglade upp på 18 tim eller 5 dagar.Har du hittat ditt bridge team?
   Ha de gott

   Radera
 2. Nu är vi hemma igen i höstrusket och mörkret, hade kanske varit bättre att snön legat kvar. Vill tacka dig för det trevliga besöket hos dig med den utsökta måltiden på kvällen på närliggande restaurang och din delikata frukost dagen efter. Bästa tänkbara logi.
  Den vitklädda mannen på cykel som vi trodde att vi nästan körde på vid ett övergångsställe vid infarten till Almerimar och som snabbt cyklade ikapp vår hyrbil visade sig till vår glädje vara Jan på sin nya vita cykel.

  SvaraRadera
 3. Hej,
  Har du bytt sida om flytbryggan ?
  Vi saknar våra vin och plumpkvällar i kajuta !
  Paula fick fina julklappar, ny lack och ankarkätting med winsch.

  SvaraRadera