lördag 25 februari 2017

Cartagena, 2017-01-31 - 02-25

Klockan har nu blivit 11, lördag 25 februari. När jag skrev föregående inlägg var det mulet och 13 grader. Nu lyser solen och temperaturen har snabbt stigit till 21 grader. Jag har druckit kaffe i sittbrunnen.

Under hemmavistelsen hann jag, förutom att fira jul och nyår med barn, barnbarn och vänner, prova ut nya hörapparater och montera in ett stent i ett av hjärtats kranskärl. Konditionen har varit usel under lång tid och sista tiden fick jag känningar över bröstet. Till slut åkte jag in akut och blev fixad på två dagar. Nu är konditionen på topp igen. Två billiga flygbiljetter gick upp i rök pga kranskärlsproblemet. Skatten får man dock tillbaka även på biljetter, som inte kan avbokas. På en Norwegianbiljett, som kostade 850 kr, utgjorde skatten 300 kr.

Här i Cartagena är det vår och blommor och ginst blommar. Någon större blomsterprakt är det dock inte frågan om. Det går inte att jämföra med den frodiga svenska våren. Nätterna är kyliga, ca 10 grader, på dagarna når temperaturen upp till ca 17-20 grader. Några dagar har det varit 24 grader. Då hade vi de högsta temperaturerna i Europa. Det regnar då och då och har varit mulet. Vid två tillfällen har vind och regn fört med sig fin sand, som täckt båtarna. Ingen sand har kommit in i båten.
Det märks att sommaren är på väg, aktiviteterna på båtarna har ökat märkbart. Det tvättas och putsas.

Plastpåsarnas himmelrike
Jag springer, promenerar, handlar och lagar mat, fyller vatten i tankarna, tvättar båten, läser, tittar på TV, sitter framför datorn, umgås med båtgrannar osv, således alldeles vanligt vardagsliv för en pensionär. Precis som andra människor har jag också varit magsjuk i två dagar, dock med avvikelsen att toaletten gick sönder när det var som sämst. För att lösa problemet var det nödvändigt att plocka isär toaletten och släppa ut innehållet på durken inne på toaletten. När jag skulle köpa blöjor på Lidl för att suga upp utsläppet, blev jag våldsamt illamående och måste springa ut från butiken. Precis utanför entrén lämnade jag fyra ordentliga minnesmärken. Därefter mådde jag betydligt bättre. Det blev nödvändigt att byta alla packningar i toaletten och slangen, som förbinder toaletten med septitanken.

Spaniens tussilago?
Någon vecka senare ville membranpumpen, som tömmer septitanken inte fungera och det var nödvändigt att demontera pumpen, öppna tanken och inspektera slangarna. Två båtgrannar var ordentligt engagerade och hjälpte till praktiskt och med uppmuntrande tillrop. Tanken tömdes mha en handpump och slangar, som jag köpte i båttillbehörsbutiken. För att lösa upp beläggningar i slangarna inhandlades någon form av syra, som hälldes i slangarna. Mest beläggning verkade det vara vid skrovgenomföringen. Saltvatten och urinsten är inte en bra kombination. Plötsligt gick det lätt att öppna och stänga skrovgenomföringen. Insidan av septitanken besprutades med syra och en del av beläggningen lossnade, en del kunde skrapas bort, dock inte allt. Pumpen plockades isär, rengjordes och gummiventilerna och membranet smordes med vaselin. Det gick dock inte att få den att fungera. Pumpmotorn går men troligen måste alla ventiler och membranet bytas enligt Jabsco i England, som båtgrannen kontaktade. Pga pumpens ålder, ca 12 år, beslöt jag att köpa en ny pump, en s k maceratorpump med knivar, som skär sönder avfallet. Den är nu monterad och allt fungerar som det ska igen.

Ett genuafall behövde också repareras, vilket nu är gjort av ett proffs.

Ja, så har jag fortsatt att byta ut halogenlampor mot LED-lampor. Sex nya armaturer har installerats.

Jag har hjälpt en granne med installationen av hans WiFi-utrustning.

Världens största segelbåt
Det ligger en 100 fot lång blå segelbåt bredvid mig, se tidigare foto, som håller på att iordningställas. Jag besökte den och blev visad runt. Sex personer arbetar med att ställa i ordning den för segling. En stor del av inredning hade plockats ned. Jag blev trött av att bara titta på allt jobb, som behövde göras. Det var skönt att komma tillbaka till min överblickbara 36-fotare. En stor del av utrustningen slängs och byts mot ny och jag blev erbjuden att plocka det jag var intresserad av. På tisdag skall jag besöka deras utrustningscontainer.

Vi har fått besök av världens största (och fulaste?) segelbåt, ägd av en rysk oligark. Han äger också ytterligare en likadan båt, men enbart motordriven.

Ikväll börjar en stor karneval.

Hamplatsen är betald fram till den 8 mars då jag räknar med att fortsätta seglingen. Antingen går jag via Balearerna till Sardinien och Korsika eller norrut via Spaniens kust och sedan längs franska kusten till Korsika. Därefter är planerna höljda i dunkel.


5 kommentarer:

 1. Vad roligt att du är ute på bloggen igen. Verkar hända många spännande saker där ner. Fint väder men 0C här uppe. Blev en 6 km promis.
  Kan du se Melodifestivalen där nere?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det går att se Melodifestivalen live via SVTPlay, men jag tittar på Scott & Bailey istället.

   Radera
 2. Jaha,den är säkert bättre och spännande. Har sagt upp ComHem nu pgr av alla pris höjningar. Får se vad vi väljer i stället.
  Så det börjar röra på sig i hamnen. Var ner till LBK för att ladda batterierna och där var det kav lugnt. Ingen verkar han börjat pyssla

  SvaraRadera
 3. Att man få tillbaka skatten på flygbiljetter man inte kunnat använda el. boka om hade jag ingen aaning om. Bra tips! 1/3 av biljettpriset i skatt! Var drar lågprisbolagen in pengarna? Hälsningar frånsett varmt å fuktigt Koh Samet. Här finns dock inte mycket att göra förutom att äta, dricka å skydda sig från solens obarmhärtiga strålar. Ev. kan man ta en båttur runt ön. Att gå el. Cykla verkar inte vara någon god 💡

  SvaraRadera
 4. Kul att du är på G igen, såg att du ligger i Alicante nu, ska bli spännande att läsa om dina äventyr. Kände igen mig det du skrev om toan. Vi hade ett elände i somras med stopp i septitanken, men till årets sjösättning ska jag sätta in en eltoa är det tänkt. Det är ju rea här på båtprylar så imorgon ska jag iväg och kolla det jag studerat i broschyrer.

  SvaraRadera