söndag 26 mars 2017

Moraira - La Savina, Formentera - Eivissa, Ibiza, 2017-03-20 - 26

20 mars

Löpning i omgivningarna av Moraira, mycket backigt. Cykeltur till Carrefour och Lidl. Hoppades att Carrefour skulle kunna fylla på mitt Vodafone simkort, men icke. Handlade på Lidl, speciellt sylt. Räknar inte med att hitta så många Lidlbutiker på Balearerna. Lyckades hitta ett nytt Vodafoneabonnemang i en liten butik i Moraira. Nästa uppgift inför avfärden nästa dag var att fylla vatten, vilket kostar 50 kr. Det visade sig att dricksvattentillförseln var avstängd på min brygga och jag var tvungen att gå över till macken för att fylla. Det, som såg ut som fendrar på mackkajen var hårda som betong. Jag backade ut igen för att inte få skador på friborden. På bryggan intill den brygga jag legat vid, skulle det finnas vatten. När jag kom dit, visade det sig att det inte fanns något vatten där heller, däremot på en annan brygga. Där kunde jag inte göra en längsmedförtöjning utan måste plocka upp en äcklig lina från havsbotten och fästa i aktern. Dessutom kom ytterligare en båt in bredvid mig och tydligen hade jag fått fel akterlina och förtöjningen måste göras om. Allt bara för att fylla lite vatten. Två timmar tog hela vattenfyllningsprojektet.Varje gång man plockar upp en förtöjningslina från botten får man lera på däck och fribord, dessutom riskerar man skrapskador eftersom det sitter hårda snäckor på linorna.
Hamnen i La Savina
Vi var två besökande båtar de första dagarna i Moraira. Senare kom först en dansk båt och sedan en fransk. Det är definivt lågsäsong.

21 mars

Rent och prydligt
Uppstigning 05:00. Gröt och te. Startade från Moraira mot Formentera 06:30. Gryning, molnfri himmel, 11 grader, nästan vindstilla, motorgång. Det är 60 nm rakt österut till La Savina på Formenteras västkust, beräknad framkomts ca 16:00. Dyning tvärs, som orsakade irriterande rullning. Många fiskebåtar att hålla koll på. Den enda, som kom på kollisionskurs väjde. Tack för det! Passerade också genom en farled med en del fartyg att hålla koll på. Soluppgång bakom dimmoln 07:00. Ju mer solen steg upp, ju mer dimmoln. Kaffet med tre smörgåsar intogs 08:00. 09:00 dimma, ej tät, 14 grader. Absolut inget kortbyxeväder. Jag börjar förstå varför inte så många båtar startar seglingen i mars utan avvaktar till slutet av april, Vädret är för opålitligt, svalt och risk för hårda vindar. Just nu är det som en dålig svensk sommardag.
Vid 10:30-tiden började solen på allvar bryta igenom dimmolnen och det var dags att byta luvan mot keps. Temperaturen steg raskt till 17 grader. Sedan åter dimma för att på em definivt försvinna och ersättas av varmt och soligt väder, 21 grader i skuggan. Storseglet var uppe ett tag men gjorde ingen nytta i den svaga akterliga vinden och plockades ned igen. Lunchen bestod av spagetti carbonara och lite grönsaker. Till det drack jag några glas illasmakande vatten, som jag tankat i Moraira för 50 kr.
Angjorde Formentera 15:50 och fick hjälp av en "marinero" efter att ha gjort ett anrop via VHF.
Jag är enda besökaren i hamnen.

22 - 23 mars

Jag blev kvar på Formentera i två dagar. Hamnavgiften, 340 kr/dygn, är rimlig. Det är den inte under högsäsong. Då skulle det kosta mig 1620 kr/dygn!! Vad sägs om det? Det finns bara 60 gästplatser och hamnen är alltid fullbokad sommartid.
Den del av ön, där den enda hamnen finns, är ganska platt och låglänt. Den påminner om Ölands alvar med kalkstensklippor. Åt sydväst och sydost finns mindre höjder. Huvudorten Sant Fransesc ligger några km in på ön. La Savina, hamnorten, är tämligen tråkig. Färjetrafiken är intensiv, näst intill oavbruten under dagtid. Jag förstår inte varför. Några enstaka turister syns till, men vilka andra besöker Formentera?
Utöver "alvaret" finns det mycket jordbruksmark med bl a grönsaker och vinrankor. I stora grunda dammar med saltvatten utvinner man salt.
Blomsterprakten är bedövande. Det är verkligen vår eller försommar. Stränderna är klippiga med inslag av vita sandstränder. Vattnet är kristallklart och skiftar mellan blått och grönt.
En stor skillnad jämfört med fastlandet, utöver blomsterprakten, är att här verkar man verkligen satsa på att hålla rent och bevara naturen. Antagligen för att naturen inklusive stränder och vatten är anledningen till att turister besöker ön. Visserligen har romarna varit här och det finns megalitgravar (grav gjord av stenblock ovan mark) från 2000 BC, men så mycket annat gammalt finns inte att titta på. Efter romarna kom barbarer, Saracener och även vikingar på rövartåg. Dessa rövartåg gjorde att ön avfolkades och först på slutet av 1600-talet återbefolkades.
Om man inte är ute efter bad och värme är det rätt tid att besöka Formentera under den senare halvan av mars och njuta av blomsterprakten och stillheten. Solen skiner visserligen, men det är svalt, ca 17 grader som mest, nattetid kallt, ca 10 grader. Att sitta ute på en servering kvällstid är inte att tänka på, åtminstone inte för mig.

Jag cyklade runt på ön i två dagar och det blev säkert 5-6 mil. Det fanns väl skyltade mindre vägar för cyklister. En bra cykelö!

Lunch i Sant Fransesc
En obehaglig sak inträffade en morgon. När jag startade datorn, hände ingenting, Skärmen förblev svart. Jag gjorde flera nya försök med samma resultat och försökte också starta med en systemreparationsskiva. Inget hjälpte. Paniken var nära. Visserligen har jag en plotter i reserv och papperskort, men vilket jobb det skulle bli att lägga upp rutter i den lilla plottern, som dessutom är monterad inne i båten. Dessutom finns alla mail, dokument och foton i datorn. En någorlunda färsk backup finns, men för att komma åt den behövs en ny dator. Till slut plockade jag ur batteriet ur datorn, satte tillbaka det och plötsligt fungerade datorn igen. Korroderade kontakter? Några förslag?

24 - 26 mars

Marinan, Paula t v
I riktigt uselt väder med regn, kyla och motvind gick jag för motor 11 nm till Eivissa, huvudorten på Ibiza, dit jag ankom ca 11:00. WiFi-mottagningen var obefintlig på den plats jag först blev anvisad. Jag fick därför byta plats och kunde sedan utan problem titta på de tre sista avsnitten av The Americans. Lyckan var total.

Gamla staden med katedralen
Priset här är 250 kr/dygn + engångsavgifter för vatten 250 kr och för el 80 kr. Utslaget på tre dygn blir det således 360 kr/dygn. Sommartid säkert 2000 kr/dygn.

Den gamla stadsdelen i Eivissa är verkligt trivsam med gamla hus och kyrkor, trånga gator, fästningen och katedralen på höjden ovanför. Kartagerna tros vara de, som befäste kullen århundradet före Kristus. Nuvarande befästningar uppfördes på 1500-talet.
Romarna har varit här och efter deras tillbakagång har flera folkslag försökt lägga beslag på Ibiza, barbarer, vandaler och under flera århundranden moorerna. Vikingarna försökte sig på en invasion  år 857 efter Kristus. Hur många var vi egentligen på den tiden? Vilka var kvar hemma?

Från Ibiza exporteras rött salt, skaldjur, spannmål och frukt. Turismen är dock den dominerande näringen. På ön bor 72000 invånare varav 24000 i Eivissa. Bortsett från den gamla stadsdelen är Eivissa en modern stad med stora bostadshus, stormarknader och mycket biltrafik. Det finns markerade cykelvägar, men de är inte många.

Jag skulle gärna ha deltagit i en rundtur  i buss runt ön, men det är lågsäsong, så inga turer arrangeras.

Katedralen
Imorgon måndag 26 mars hade jag tänkt fortsätt norrut och ankra i en vik på nordspetsen av Ibiza, men det skall bli nordliga vindar, så jag avvaktar

2 kommentarer:

  1. Tack för rapporten ser riktigt fint ut. Att det är så dyrt med båtplats? Dyrare än på hotell nästan. Tillgång o efterfrågan förstås. Tur att Sthlms skärgård är så stor, synd bara att det är så ont om pittoreska byar o caféer

    SvaraRadera
  2. Aha.. Du gjorde en äkta norsk reset på datorn. Det funkar ju oftast väldigt bra. Verkar vara samma sopsystem som vår Brf. investerade en halv miljon på. Dessutom dyrare att tömma. Fast olika design på plåtburkarna ovan jord. Finare på Ibiza. Ja allt verkar finare än i N. Kärrdal! NJUUT!

    SvaraRadera