onsdag 26 april 2017

Roses - Saint Cyprien Plage, 2017-04-16 - 26

Det händer inte så mycket, men här kommer i alla fall en rapport från Saint Cyprien Plage i sydöstra Frankrike. Idag den 26 april regnar det och det är 11 grader. Annars har det varit soligt men ganska svalt, som max cirka 20 grader. Ni skall inte tro på väderleksrapporterna i SVT där kartorna visar på höga temperaturer här. Det som visas är maxtemperaturer, som i bästa fall håller i sig några timmar. Nattemperaturer på ner till 5 grader visas inte.

Väl inhägnat
Jag kom hit från Roses måndag 18 april efter motorgång och faktiskt några timmar fin segling. Saint Cyprien Plage är en ganska karaktärslös badort med en väldigt stor marina. Huvudorten Saint Cyprien ligger 4 km längre in och är lite mer typisk gammal fransk småstad, ganska sömnig. Landskapet här är grönt och frodigt med åkrar, ängar och lövträd och det doftar friskt. I dikena blommar smörblommor. Det liknar svensk midsommartid. I bakgrunden ser man de snöklädda Pyrenéerna. Det är skönt att ha lämnat den ökenliknande spanska naturen med undantag av värmen. I likhet med Spanien ser man många promenerande och cyklande människor. Det finns väl utmärkta cykelvägar. På spanskt vis är alla hus och tomter väl inhägnade med murar och staket och det finns stora områden med inhägnade områden för sommarboende.

Jag har varit sysselsatt med att hitta någon, som kan göra en ny septitank och det har till slut lyckats.
Saint Cyprien
I söndags 23 april plockade jag bort varmvattenberedaren, svampade upp det sista innehållet i septitanken, plockade loss alla slanganslutningar och sågade bort fastplastningen av tanken. Det gick då att dra fram den och lyfta upp den på durken i stuvfacket men inte att få ut den genom luckan.
På måndagen kom smeden och kapade tanken, så att vi kunde få ut den. Han skall nu göra en mindre tank, som går att få ner i stuvfacket. Han behöver 7-8 dagar på sig för att göra tanken.
Min uppgift blir att installera tanken. Först måste jag slipa bort gelcoatskiktet och gammal inplastning, så att jag på nytt kan plasta fast tanken. Igår cyklade jag 8 km TOR två gånger (det blev fel första gången) till ett byggvaruhus i Saint Cyprien och köpte slipskivor, fäste för borrmaskinen, skyddskläder, andningsskydd och skyddsplast för att förhindra att slipdammet tar sig in i båten.

Om smeden håller vad han lovat kan jag i bästa fall starta igen den 4 maj.
Eftersom jag blir kvar så länge i marinan betalar jag per vecka istället för per dygn. Veckopriset är 1750 kr, dvs 250 kr/dygn. Priset i marinan i Roses var 190 kr/dygn, riktigt billigt. Ska man överleva ekonomiskt, skall man inte segla i Medelhavet, om man inte har en jolle och nöjer sig med att alltid ligga på svaj där det går. Billigaste långseglingen blir det nog om man gör långa överhavsseglingar på flera veckor. typ jorden-runtsegling.

2 kommentarer:

 1. Oj vilket jobb du måste lägga ner. Slipa försiktigt. Bävar för att behöva tömma min tank i sommar.
  Kan du sova i båten när du slipar och plastar? Att det så kostsamt, samma priser som i SE-hamnar på sommaren. AISen anger att du ligger vid en ponton till höger om infarten men utan landgång. Måste du vada in?
  Verkar vara en ort med många mat och dryckes ställen i alla fall. Fina bilder, tänk att du ser snötäckta berg?
  Kämpa på och lycka till

  SvaraRadera
 2. Ja jorden runt nonstop är modellen! 😀

  SvaraRadera