lördag 15 april 2017

Tarragona - Barcelona - Badalona - Roses, 2017-04-09 - 15


Katedralen, Tarragona
Tarragona
Här kan ni läsa om Tarragona.
Staden, som tillhör Katalonien, har ungefär 130000 invånare. Man vet inte säkert vilka som grundade staden, men man tror att det var fenicierna. Efter fenicierna hamnade staden under romerskt välde. Det finns gott om romerska minnesmärken, bl a en amfiteater.Vandaler och visigother tog därefter över staden. Ett tag, 750 -1013, tillhörde staden Kalifatet Cordoba. Därefter hamnade staden under olika delar av det vi idag kallar Spanien. Det spanska väldet grundades 1516. Katalanerna gjorde uppror och ville bli självständiga. Känns det igen? Fransmän, holländare, portugiser och engelsmännen började att blanda sig i striderna. Först med freden i Utrecht 1713 lugnade det ner sig tillfälligt och Spanien tog över Tarragona och 1716 förbjöd man det katalanska språket. 1811-1813 var det dags igen med fransmän och engelsmän inblandade, vilket slutade med att engelsk-spanska trupperna segrade och Tarragona tillhörde slutgiltigt Spanien.
Tarragona

Tarragonas gamla stadsdelar är verkligen värda ett besök. Där finns många av minnesmärkena och gott om trevliga gator, restauranger och kaféer. Priset på en dagens 3-rätters lunch är 13-15 €, vilket ligger klart över priserna längre söderut.

Tarragona
11 april

Start 06:45 från Tarragona. Mörkt, kallt 11 grader i luften, 13 grader i vattnet, vindstilla i hamnen, fullmåne. Det är sällan problem att komma ut från båtplatsen eftersom det för det mesta är vindstilla på morgonen. Satte omgående upp storseglet, frånlsndsvind ca 2 m/s, men skall bli mer. Nu passerar jag utanför Costa Doradakusten. Den ser trevlig ut med skogklädda kullar, låga klippor och antagligen sandstränder. Påminner om Algarvekusten. Arkitekturen verkar vara annorlunda jämfört med kusterna längre söderut. Inga stora hotell, lägre bebyggelse och mindre hårt exploaterat. Efter hand blir kusten låglänt med sandstränder.

5-spridarrig. Till Bosse, S-G, Ove
På väg mot Barcelona
Jag anländer till Barcelona 14:30, men måste först vänta en halvtimme på broöppning. Sedan börjar en mindre cirkusföreställning. Ingen möter för att hjälpa till och jag måste anropa en gång till på VHF. Så småningom dyker en ung man upp, troligen sommarjobbare. Han anvisar en plats, men när jag nästan är inne, visar det sig vara fel plats. Ny plats anvisas, lika fel den. Till slut blir det rätt plats på en helt annan brygga, men jag får fel lina från botten och får börja om med de illaluktande linorna fulla med gyttja och dy. Inte verkar den unge mannen heller veta hur man förtöjer. Jag får anvisa honom. Den svarta, illaluktande dyn, som man får på händerna är nästan omöjlig att tvätta bort. Stanken sitter kvar.

I den här hamnen skulle jag få hjälp av en mekaniker att lösa problemet med septitanken. Någon mekaniker lyckas inte den ”marinero”, som försöker hjälpa till, att få fram. Han verkar mest vara intresserad av att, via hålet i en pappersrulle, spana in brösten på receptionisten.

Badalona
Till slut ledsnar jag på marinan och bestämmer mig för att gå vidare till Badalona, en hamn strax norr om Barcelona. Det visar sig vara en marina med ordning och reda. Där finns också två varv med mekaniker och svetsare, som skulle kunna hjälpa mig. Jag stannar två dagar, men inser till slut att mekanikern, har alldeles för mycket att göra. Han kommer visserligen till båten och tittar på problemet, men mer blir det inte. Hade de kunnat göra jobbet, hade jag tänkt ta pendeltåget in till Barcelona. Nu får Barcelona vänta till en annan gång.

Badalona är en stor stad, över 200000 invånare. Den grundades av romarna.
En väldigt lång betonglagd strandpromenad löper längs sandstranden. Den norra delen av strandpromenaden är avskuren från stranden av en järnväg. På järnvägen går pendeltåg till och från Barcelona, ca 1 mil bort. I övrigt så är det en ganska trevlig stad med många gågator och även markerade cykelbanor med många snabba cyklister med raffiga cyklistkläder.

14 april

Costa Brava
Costa Brava
Costa Brava
Start 06:00 från Baladona. 14 grader i både luft och vatten, vindstilla, nästan fullmåne. Siktar på Port de La Selva, 85 nm. Det börjar ljusna 06:30. Efter en timme lätt nordlig vind, Enligt prognosen skall vinden vara sydvästlig, Jag hissar storseglet vid 8-tiden. Vinden dör omedelbart ut, inte en krusning. Kaffe och smörgåsar. Jag får väja för fiskande fritidsbåtar. Vid 10-tiden disigt på gränsen till dimma, som lättar efter någon timme. Jag passerar Blanes vid 11-tiden. Här börjas Costa Bravakusten, som sträcker sig upp till franska gränsen. Costa Brava betyder ungefär den klippiga eller vilda kusten. Det finns också många sandstränder. Vid tvåtiden dimma, som löser upp sig efter en halvtimma. Fågellivet verkar betydligt rikare här än längre söderut. Stora fågelflockar på vattnet. Tyvärr finns det höghushotell även på den här sträckan och det är ganska exploaterat. Vinden kommer och går, huvudsakligen akterlig. Tidvis går det att enbart segla, men mesta tiden blir det motorsegling.
Jag kollar väderleksprognosen och inser att den hamn jag siktat på inte är så lämplig. Det kommer att börja blåsa hårt från norr, upp till 20 m/s i byarna, en s k transmontana, en vind, som kommer från bergen, i det här fallet Pyreneerna. Jag beslutar att gå till Roses, strax söder om Lyonbukten, i en bukt, som heter Golfo de Roses.

Roses är en stor fiskehamn och turistort med lång sandstrand och många turister. Staden har ca 20000 invånare, som ökar till 120000 på sommaren när turisterna väller in.
Costa Brava
Ovanligt nog är det också ganska många besökande båtar här, ca 15, troligen beroende på att det är påsk. Hamnen är skyddad för vågor, men inte speciellt skyddad för den nordliga vinden, som jag har rakt in i sidan. Det har redan varit byar på nästan 14 m/s. Hamnpersonalen säger att det inte skall blåsa 20 m/s härinne. Fan trot. Jag har lagt ut ett spring (från sidan in till kajen).
Roses
Här finns Lidl, så jag har kunnat fylla på sylt- och kaffeförrådet. De andra butikerna har små ynkliga syltburkar, oftast marmelad, och inget kaffe, som motsvarar det vi dricker i Sverige. Kaffet kostar 33 kr per halvkilo, alltså betydligt dyrare än de extrapriser vi har i Sverige.
Det ser ut att bli ett kort uppehåll i blåsten på måndag. Jag hoppas då att jag kan ta mig till en fransk hamn med resurser, som kan fixa mitt septitanksproblem.

2 kommentarer:

 1. Kommentarer: Härlig skildring och fina bilder! Man får lära sig en hel del om man följer din blogg och du måste antagligen lära dig ännu mer. Jag har använt lite Google översättning på en del ställen du passerat. Costa Dorada el. Daurada betyder Gyllene kusten. Alldeles norr om Tarragona (Tarragon = sv. dragon) ligger Costa de Ponent. Ponen = låg, men ponent = högtalare.. Hörde du några högtalare? Kusten var visst låg iaf. Costa Brava ja antagligen vild/klippig el. att man ska vara modig och orädd om man ska närma sig den. Brava = Brave, Fearless.

  Verkar vara en ny båt med modern form och layout på däck, men några spridare ser jag inte till, tyvärr..

  Har för mig att jag köpte ett halvt kilo kaffe för 38 kr sist uppe i Ljusdal, men då var det ju varken extrapris el. stormarknad förstås.

  Här håller kylan i sig. Nollgradigt fortfarande och lätta snöflingor singlar ner i den nordliga vinden. Väldigt lite snack om växthuseffekt och värmechocker nu. Mp nere på 3,2 % nu och spännande val i Turkiet. Redan 2 döda vid vallokal. 1000 pers. på väg upp mot Mt Everest. Köer upp mot toppen.. Nordkoreas firande av "Solens dag" dvs. 105 års dagen av sin store ledares födelsedag (den "evige presidenten" fick en snöplig avslutning då "fyrverkeriraketen" exploderade lite för tidigt...

  Jag fick just 8 av 9 rätt på Svt Pejl om mina kunskaper om Nordkorea! Har igång både telefån, platta och dator samtidigt som jag lyssnar på radion = simultankapacitet . Jag trodde inte att nordkoreanerna behövde ha tillstånd fr. myndigheterna för att göra en enkel helgutflykt. Fast det behövs visst det också..

  Oj nu snöar det kraftigt här.. Ja det var allt fr. N Kärrdal över till varma Costa Brava. Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Förstod att du styrde mot Roses när din signal försvann. Väster om denna hamn i samma bukt ligger Empuriabrava som jag läser om är världens största marina med tillhörande bostäder. Båtarna ligger förtöjda vid husen. Imponerande. Finns kanske ingen gästhamn där, annars hade du väl gått dit. Här är det svinkallt, kring nollan och ingen aktivitet alls på varvet igår trots påskledighet. Idag soligt så täckningen åker nog av idag. Sjösättning på lördag.

  SvaraRadera