fredag 19 augusti 2016

Barbate - Estepona - Benalmadena, 2016-08-16 - 20

Gibraltarklippan
Det var skönt att lämna Barbate. Förutom att staden var väldigt skräpig och det inte fanns tillstymmelse till sopsortering, verkade gästhamnen vara en samlingsplats för tonårigar och familjer med skrikiga barn, som tyckte det var väldigt roligt att kasta ner skräp på bryggorna och i vattnet.

Costa del Sol
Vindprognosen visade på svaga vindar när jag gav mig iväg mot Gibraltarsundet, men precis som vid seglingen från Cadiz till Barbate, tilltog vinden vinden snabbt på eftermiddagen och var snart uppe i över 10 m/s rätt emot när jag närmade mig sundet. Jag hade startat vid 12-tiden för att få medström förbi Gibraltar. Det blev inte så mycket av den varan, men det blev i vart fall ingen motström. Att kryssa var inte att tänka på om jag skulle undvika både motström och motvind, således motorgång. Vid 17-tiden passerade jag den höga Gibraltarklippan med aporna och på andra sidan sundet skymtade Marockos höga berg i diset. Det finns några gästhamnar i Gibraltar, men det såg inte så inbjudande ut med alla stora lastfartyg och snabbfärjor och dessutom har jag varit där landvägen, så jag fortsatte. När jag kom in i Medelhavet avtog vinden och vågorna och det blå vattnet var mycket inbjudande. Det blev en simtur efter båten i 23-gradigt vatten. Precis när solen gick ner var jag framme i Estepano. I Medelhavet förtöjer man med aktern inåt. Varje förtöjning kräver tre personer, två ombord och en, som tar emot på kajen. Systemet är urkorkat. Två tampar i aktern krävs och så måste man in och hämta den lina, som skall sitta i fören och som ligger fäst på botten en bit ut. Då driver fören ofelbart iväg och krockar med båten bredvid. Finns det ingen båt där blir det problem. Då driver man istället in mot kajen. Bogpropeller är bra att ha. Det har jag inte. Två personer från marinan hjälpte mig att förtöja. Det gick väl så där, några repor, men inga större skador. Hamnavgiften i Estepano var ca 320 kr, inte direkt någon chock, som jag befarat, Redan nästa morgon gick jag vidare.

Nu befinner jag mig i Benalmadena, granne med Torremolinos och inte långt från Malaga. Palmerna rasslar i en park bakom båten, jag ligger med aktern in, solen skiner och det är vanvettigt varmt, ca 35 grader. Igår åt jag stekt bläckfisk på restaurang, vad annars? Även i den här hamnen fick jag hjälp av två personer vid förtöjningen. När jag skall ta mig iland från aktern vid lågvatten (0,5 m skillnad låg och hög) måste jag ropa på någon förbipasserande. I övrigt är allt bra, förutom ankarwinschen, som inte fungerar och som jag skulle behöva när jag kommer till Balearerna. Kommunikation med tillverkaren pågår. Hela dagen idag har jag ägnat åt att söka krypströmmar, som kan ha orsakat korrosion på ankarwinschen.
Både cykel och Mustangen nära båten

Hela kusten, som jag har sett hittills är ett enda stort tivoli, 100 % exploaterat, och fullt med lekande, köpsugna, hungriga och törstiga sol- och badturister. Nära kusten verkar det inte finnas någon annan verksamhet än turism och det, som behövs för att turisterna skall överleva, dvs hotell, restauranger, kaféer, barer, glasskiosker, solkräm och klädbutiker. Bakom kusten tornar en karg bergskedja upp sig.
Kanske låter jag lite grinig. Det beror nog på att det har varit slitsamt i värmen att hitta krypströmmar. Resultatet blev att det fanns låga avtagande spänningar på kontakterna på ankarwinschens styrenhet, trots att den var helt bortkopplad från batterierna. Kondensatorer föreslog jag och nu skall nya experter inkallas hos tillverkaren. Fortsättning följer.

Jag har cyklat runt bland turisterna och igår skulle jag cykla till Carrefour och handla, men när jag kom uppför backen, visade temperaturskyltarna 36 grader. Då valde jag en Lidlbutik, som jag precis passerat. Då förstår ni att det var varmt. På Lidl fanns wienerkorv och köttfärs och mjölk för 9 kr/l. Butiken nära marinan tog 29 kr/l för mjölk, som det stod Arla på.

2 kommentarer:

 1. Det måste vara svårt attt gå på och av båten om man har en sluttande akter som Paula.
  Har dom landgång?
  Tredje båten till höger om dig har fören in mot kajen!
  Almerimar som du ev. kommer till, har en god vän till mig och hans hustru övervintrat i flera ggr.
  Jag skall kolla upp med honom var han bodde och vad det kostade.


  SvaraRadera
 2. Vad knepigt med tilläggningarna. Hoppad att det fortsätter att gå bra. Antalet turister kommer säkert att minska och det kommer att bli lugnare fr mitten sept.Håll ut och njut av miljön.

  SvaraRadera