onsdag 24 augusti 2016

Benalmadena - Almerimar, 2016-08-20 - 24

Centrum Almerimar
Ständigt sol, ständigt över 30 grader dagtid, på natten sjunker temperaturen sakta och på morgonsidan är temperaturen ca 25 grader. Vinden blåser hårt från ost - nordost, alltså rätt emot den kurs jag skall ta mot Cartagena, dit det är 115 nm. Jag vill inte kryssa så långt i den här vinden, därför avvaktar jag, troligen till början av nästa vecka. I den här värmen är det skönt att det blåser.

Centrum Almerimar
Som ni säkert listat ut befinner jag mig i Almerimar, inte långt från den större staden Almeria. Det blev en långsegling (84 nm) hit med fina slör- och halvvindar och mycket varmt. Jag tog av för mycket kläder och blev ganska bränd. Costa del Sol övergick en bit öster om Malaga till att bli växthuskusten. Kusten är brant och otillgänglig och saknar badstränder, så det har blivit växthus istället.

Marinans kontor, incheckning, Almerimar
Almerimar är en stad, som har byggts huvudsakligen för turister (både land- och sjöburna) och under en kort tidsperiod, gissningsvis någon gång i perioden 1980 - 2000. För att vara en i stort sett nybyggd stad ser den ganska trevlig ut. Utanför staden börjar växthusområdena och i bakgrunden syns höga, karga berg. I ytterkanterna av staden finns många villa- och radhusområden, de flesta med gallerförsedda fönster och murar.  En del områden är s k gated communities, d v s inga obehöriga kommer in i området. Den största delen av turisterna bor dock i lägenheter. Det finns eleganta hotell, som är inriktade på golfspelare. Golfbanan har vackra planteringar, gröna gräsmattor och vajande palmer. Grinden var öppen så jag cyklade in och tog en tur längs ena sidan, tog av mig skorna och njöt av att gå barfota i gräset, nästan som hemma. Det dröjde inte länge innan en dam i en liten elbil dök upp och förklarade att här fick man varken cykla eller promenera. Synd! Badstranden består av grådaskig sand, grus och singel, inte de kritvita, finkorniga stränder jag sett tidigare.
Almerimar

Marinan är mycket stor och populär bland övervintrare. Det är billigt och här finns all upptänklig service för båtägare. Jag ligger i den del av staden som kan betraktas som centrum. Det är inget stojande nattliv. Det är även lugnt dagtid och trafiken är väldigt beskedlig.
Jag saknar dock gamla stadsdelar med trånga gränder och ruiner från tidigare årtusenden, alltså den charm, som äldre städer har.

Det är svårt med några tyngre aktiviteter på dagtid med tanke på värmen. En timme på morgonen är det någorlunda ljust utan att solen lyser (den går upp 07:40) och många är då ute och promenerar och springer. Kvällarna är också sköna. Solen går ner strax före 21.

En av Almerimars boulevarder
Mitt solkapell går inte att använda när det blåser hårt och jag är tvungen att beställa en s k bimini.
Kapellmakaren och rörtillverkaren har varit ombord och mätt. Sömmarna i min sprayhood har börjat släppa, så den skall också lagas. Så har vi problemet med ankarwinschen. Den kommer jag troligen att skicka till Sverige. Reparatören justerar det, som har blivit fel, skickar tillbaka den och återbetalar några tusen kr. Först måste jag dock få klarhet i vad, som får den att rosta. Under tiden den är på resa får jag ankra manuellt.

4 kommentarer:

 1. Det ser ju trevligt ut när man tittar på dina bilder.
  Har du fått något pris på att lägga upp båten här i Almerimar över vintern ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1218 € för 4 månader inkl el o vatten, ej WiFi, således 10 €/dygn, oförhandlat. Båten ligger kvar i sjön, eftersom jag skall bo i den.

   Radera
  2. Torrevieja kan vara billigt också.
   http://www.marinasalinas.com/index_sve.html

   Radera
  3. Har du bestämt dig för Almerimar ?

   Radera