tisdag 18 oktober 2016

Almerimar, 2016-10-08 - 18


Växthusgruppen samlas

Söndag 9 oktober var det guidning i ett av växthusföretagen utanför Almerimar. Den engagerade guiden var ägare i tredje generationen. Att driva ett växthusföretag verkar vara en professionell uppgift, där det gäller att hushålla med vatten, undvika skadeinsekter, se till att pollineringen fungerar (inplanterade humlor), ventilera och se till att det varken blir för varmt eller kallt. Exempelvis målar man på sommaren taken vita för att undvika värmen och på vintern tvättar man bort färgen. Mycket är styrt av datorer. Eftersom man odlar i kokosfiber går det inte att få ett ekologiskt godkännande. Tyvärr var det inte skördetid, så några mogna grönsaker kunde vi inte plocka. Det var söndag, så några av de 6 anställda såg vi inte heller till. Som avslutning bjöds vi på utsökta, inhandlade grönsaker och snittar. Som vanligt vid visningar kunde man köpa små burkar och flaskor.

Värmen fortsätter här nere i södern, dock på en något lägre nivå, ca 25 grader på dagarna och ca 17 på nätterna. Någon dag har det regnat. Vindarna är svaga. Den vanliga sommaruniformen med T-shirt och kortbyxor är det som gäller, dock kompletterad tidiga morgnar med en tunn tröja. Solen går upp senare, nu är det 08:30 som gäller. Med solnedgång 19:30 blir dagarna med solljus ca 11 timmar.

Humlor
Hälsoläget är oförändrat med ett svårläkt ryggskott. Revbensbrottet går att bortse från. Idag försökte jag besöka en sjukgymnast men hon fanns inte på mottagningen. Numera kan jag inte cykla, men det beror inte på hälsan utan på att cykeln har blivit stulen. Mer om det längre ned.

Så har jag deltagit i ytterligare ett skandinaviskt torsdagsmöte med drinkar och tapas. Man beställer en drink, vin, öl etc, för 2,50 € och får då också en valfri tapas. Efter två glas vin och två tapas är åtminstone jag ganska nöjd.

Utsikt från lägenheten
Den 10 oktober flyttade jag in i en fin lägenhet på andra våningen med sovrum och vardagsrum med kokvrå. För tre veckor betalar jag 350 €, alltså ca 1150 kr/vecka. Jag har utsikt över en av hamnarna, varvet och havet i bakgrunden. Anledningen till att jag hyr i tre veckor är att jag har bestämt mig för att lackera om båten (Awlgrip) och det går inte att bo i båten under tiden man arbetar med den. Just nu är båten helt inplastad, bortsett från de delar, som skall lackeras. Alla beslag, som sitter på de ytor, som lackeras, har jag demonterat, exempelvis fästen för akterstag och  checkstay. Det har inneburit att jag har krupit in på ställen i båten, som är väldigt oåtkomliga. Att det inte varit bra för ryggskottet är helt klart. Båtbyggaren har slarvat och många muttrar, som borde ha varit låsmuttrar, har suttit lösa. Jag hittade även dräneringsslangar från gasolboxarna, som hade spruckit, och en T-koppling i "rostfritt" för slangarna, som hade rostat sönder. Den nya färgen är en nyans ljusare mörkblått än den tidigare färgen.

Utsikt från lägenheten. Paula i förgrunden
I huset där jag bor finns ett källarutrymme. Där placerade jag cykeln och låste fast den i ett avloppsrör. För att komma in i huset måste man ha nyckel till entrédörren. Eftersom jag har nära till varvet gick det några dagar innan jag skulle använda den. Då fanns inte minsta spår vare sig efter cykeln eller låset. Normalt skulle det här kännas som en mindre katastrof eftersom jag använder cykeln så ofta. Nu ligger båten stilla och det finns inte  så många attraktiva mål att cykla till och dessutom mår ryggen bättre av att jag promenerar. Min båtförsäkring täcker förlusten, åtminstone enligt ett preliminärt besked. Pantaenius, som bolaget heter, är också speciella på det sättet att de ersätter gammalt med nytt vid skador och förluster. Cykeln var dyr när jag köpte den och har nu blivit ännu dyrare. 25000 kr kostar en likadan cykel. Om försäkringen inte skulle täcka detta, skulle det bli väldigt kännbart.

Paula slipad
Igår tog jag bussen till El Ejido, den närmaste större staden, och sökte upp Policia Local för att göra den polisanmälan av cykelstölden, som försäkringsbolaget kräver. Det var dock fel sorts polis. Jag måste vända mig till Guardia Civil. Det finns också en Policia Nacional. Efter vägvisning kunde jag i härligt sommarväder promenera någon km till rätt polis. I väntrummet satt det en hel del människor, så jag tänkte att det här kommer att ta hela dagen. Så småningom upptäckte jag att de var där för att registrera sina vapen och att de snabbt försvann in i ett speciellt mottagningsrum. Jag blev tämligen omgående inkallad i ett annat rum och i 1,5 timme gick jag igenom cykelstölden med en trevlig ung polis och kunde därefter promenera därifrån med en 5 sidor lång polisanmälan. Observera att polismannen inte pratade engelska och jag inte pratade spanska. Dessutom var de vänliga och skannade in hela anmälan och skickade den via mail till mig f v b till försäkringsbolaget. Hemma i Sverige hade Ove i mitt hus letat reda på kvittot på inköpet av cykeln, fotograferat det och skickat via mail. På måndag kväll fanns en komplett skadeanmälan hos försäkringsbolaget.
Efter besöket hos polisen tog jag bussen till Lidl och handlade wienerkorv, sylt till gröten och kaffe, I den stora fina Mercadonabutiken i Almerimar finns knappast någon sylt alls, definitivt ingen wienerkorv och inte heller lika gott kaffe, som hos Lidl. Kaffet är mycket dyrare här än i Sverige. Mitt svenskkaffe har räckt fram till nu. Lingonsylten tog slut igår.

Ankarbox
Bimini. I bakgrunden huset med min lägenhet.
Det är många båtar i Almerimar nu. Kranarna åker i skytteltrafik och plockar upp och sjösätter båtar. En del ställs upp över vintern och en del förbereds för överfarten till Västindien eller för fortsatt segling i Medelhavet, som exempelvis Paula. Min bimini har monterats och har efter justering av det häng, som syns på fotot, blivit bra. För att förhindra solinstrålning när solen står lågt finns ett nätliknande tyg (mesh), som kan sättas upp med  blixtlås på sidorna.

Då det gäller ankarwinschen händer inte mycket. Den tilltänkta montören hade plötsligt fått mycket annat att göra. Min tidigare bedömning att det skulle bli omfattande berodde på att det verkade som jag skulle bli tvungen att ta bort all tidigare plastning. När jag kontrollerat mer noggrant, tror jag att det räcker med att förstärka den befintliga hyllan med en 15 mm tjock skiva på undersidan. Nu står hoppet till att varvets expert på plastning kan hjälpa mig.

1 kommentar:

  1. Här har vi varken soluppgång eller solnedgång, igenmulet, regn och halvmörkt mest hela dagen sedan en tid tillbaka. Men nu är det bara tre dagar kvar tills vi också åker ner till solen och hoppas få träffa dig. Först ett besök på Biltema.
    Biminin ser ut att ha blivit bra, men fasligt vad många hål du har i ankarboxen, jag har ett!

    SvaraRadera