lördag 29 oktober 2016

Almerimar, Sierra Nevada, 2016-10-19 - 29


Vad är det, som händer? Inte mycket. De mest spännande händelserna är att jag förra söndagen vandrade i Sierra Nevada och att jag en kväll spelade bridge med ett engelskt par. Vädret kan jag inte klaga på, ständig sol och värme. Jo, i ett avseende. Det blåser, inte mycket, men tillräckligt för att det inte skall gå att sprutmåla båten. Det är därför jag ligger kvar här i Almerimar. Jag väntar på att båten skall bli klar. Jo, så har min nya cykel, som ersättning för den stulna, anlänt.

Förra söndagen samlades en grupp på 8 personer och en hund för att i två bilar ta oss upp i Sierra Nevada för vandring. Vädret var varmt och skönt som vanligt och jag hade kortbyxor och T-shirt. Troligen är det svalare när vi kommer högre upp, hade jag förutseende tänkt, och lagt ner en tunn tröja.
I den låglänta terrängen i början finns vinodlingar och växthus. Ju längre upp vi kom, ju mer höstlikt blev det med gula lövträd. I övrigt dominerades bergssluttningarna av planterad barrskog. Här och där syntes små byar med vita hus. Bergen är mjukt rundade och påminner om vårt fjällområde Padjelanta, dock högre. Den högsta toppen (Chullo) i det område vi besökte är 2600 m hög. När vi steg ur bilarna, efter 2 timmars färd, på 2000 m höjd var det 9 grader och det blåste hårt. Det blev en chock för mig och några andra, som inte hade varit med förr. Jag fick låna en regnrock, som skyddade mot blåsten, men det är nog första och sista gången jag vistas ute i kortbyxor i den temperaturen. Vi vandrade 15 km och tog oss upp till 2400 m höjd. För att hålla värmen var jag tvungen att småspringa, först en bit framåt och sedan tillbaka igen för att inte förlora kontakten med gruppen. Trots högt tempo och brant uppför svettades jag inte en droppe. Under bilfärden tillbaka stannade vi till i en liten by och åt tapas. Det var en verkligt bra dag trots kylan, men det var skönt att kliva ur bilarna i Almerimar och vara tillbaka i värmen.

Det visade sig att en av deltagarna i gruppen och hennes man spelade bridge. Trots idogt sökande hittade vi ingen fjärde spelare. Vi spelade ändå en kväll och hade trevligt och mina tankar gick naturligtvis till bridgevännerna i Nynäshamn.

I övrigt så har det blivit mycket promenerande eftersom jag inte har haft någon cykel. Jag har också läst ut några böcker. Det börjar bli mer vardagsliv än att gå på upptäcksfärd. Eftersom jag har varit här sammanlagt nästan två månader har jag också lärt känna en del människor, särskilt då personal på varvet, i båttillbehörsbutiken och andra, som jobbar med båtarna. I samma uppgång, som min, bor en dansk, som bjöd på öl häromdagen, och på torsdagar är det Skandinavienträff. På VHF-radion sänder man varje dag information om vad, som är på gång i Almerimar. Det har jag inte kunnat följa eftersom radion finns i den inplastade båten.

Den nya cykeln förvarar jag numera i lägenheten. Det är lite kämpigt uppför trapporna.

Laddat för förmiddagskaffe
Förhoppningsvis kan båten målas på måndag och sjösättas påföljande fredag. Då ger jag mig av mot Cartagena. Håll tummarna!

9 kommentarer:

 1. Hej, vad myssigt det verkade vara och att ryggen verkar ha lättat. Är denna by större änColom? Det verkar ju finnas en del att göra.
  Håller tummarn att det går att måla. Här väntar vi på höstens första oväder och jag fortsätter att försöka hosta upp lungorna.
  Ha de bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att jämföra Porto Colom med Almerimar, som är byggt under 80- och 90-talet. Är det årstid för Mallorca, åker jag hellre dit. Vill jag ha värme under november- februari skulle det nog bli Almerimar. Glöm inte att ta med en VHF till Almerimar.

   Radera
  2. Ok, ska försöka komma ihåg det. Tyvärr slutade min bärbara att fungera i somras.
   hur har det gått med målningen?
   Har du tid över kanske du vill besöka Granada/ Alhambra om du inte varit där? På vägen kan du stanna och kanske hyra skidor och prova backarna. Snön kommer väl dit snart

   Radera
 2. Hoppas att du hittar en bridgepartner! Trevligt med dina bilder och berättelser.

  SvaraRadera
 3. Härliga bilder å kul att läsa! Ja efter att varit i värmen på havsnivån under lång tid är det lätt att man glömmer att tempen brukar sjunka ca. 0,7 grader per 100 m höjd. 9 grader på 2000 m höjd stämmer nog rätt bra då. Såg lite snö på topparna på nån bild oxå. Vindens kyleffekt dessutom.. Nåväl jag har hållit tummarna, men ser inte Paula på AIS på väg norrut ännu.. Värmen nere i byn verkar du ändå ha kvar. Här minusgrader på morgnarna numera. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjösättningen var planerad till idag fredag, men jag sköt upp till måndag med avfärd måndag natt kl 02-03 för att få så lite mörker som möjligt. Just nu pågår rengöring och vaxning av sittbrunn/överbyggnad och plastning för ankarspel.

   Radera
 4. Härligt å vad fin Paula ska bli! Nylackad å nyvaxad. Grattis! 🎉

  SvaraRadera
 5. Hej pappa! Vilka äventyr du är med om. Här hemma har jag nu signerat för ett nytt jobb som konsultchef (ringer vid tillfälle och berättar mer), idag befinner vi oss i Mölle (Skåne) för att springa ett lopp. Kullamannen, Janie springer 66 kilometer (pågår nu) och jag och Caroline springer mer humana 6km med start om 2,5h. Ska bli kul att få se Paula när allt är klart. Vi hörs framöver! Kram /Tobias o Janie

  SvaraRadera
 6. Hej Janne, hur går det för dig och var är du? Vi har inte sett dig på snart 5 dagar.
  B

  SvaraRadera